Tizenegy év alatt 1,5 milliárd kilométer a fővárosban

 

 November 16-án ünnepelte tizenegyedik születésnapját a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Egy kihívásokkal, de egyben megújulásokkal teli év után lépett be egy újabb évtizedbe a társaság. A születésnap alkalmából a BKK köszönti összes eddigi dolgozóját, valamint köszöni a fővárosban közlekedők elmúlt évben mutatott segítő hozzáállását, együttműködését – olvasható a tájékoztató anyagban.

Tizenegy év alatt majdnem 150 milliószor indultak el a BKK járatai a végállomásokról, és közel 1,5 milliárd kilométert tettek meg Budapest útjain. A társaság új évtizedének első évében sok kihívással szembesült Budapest közösségi közlekedése. Ennek ellenére sikerült hosszútávra szóló, pozitív eredményeket elérni, valamint a korábban indított szolgáltatásokat megújítani és korszerűbbé tenni.

  • Ma már a FUTÁR applikáció továbbfejlesztésén dolgozik a BKK. Az alkalmazás több hasznos funkcióval is bővült az elmúlt egy év alatt, augusztus óta például a MÁV-HÉV adatai is valós időben jelennek meg.
  • Továbbra is népszerű a mobiljegy, minden tízedik utas ezt a jegytípust használja. A BKK azon dolgozik, hogy más fajta jegyek is elérhetők legyenek mobiljegy formában.
  • A járműflotta folyamatos fejlesztésének köszönhetően az elmúlt évben is több alacsonypadlós CAF-villamossal és Solaris-Škoda trolibuszokkal bővült a főváros közösségi közlekedése, a jövőben pedig további 48 trolibusszal egészülhet ki az állomány. A korszerűbb járművek hozzájárulnak a BKK utasainak komfort- és biztonságérzetének növeléséhez.
  • 2021 májusában indult újra a MOL Bubi közbringaszolgáltatás, amely megújult külsővel és többek közt kedvezőbb díjszabással tért vissza. A közbringaszolgáltatás népszerűsége töretlen a fővárosiak körében: ősszel átlépte a napi tízezer használatot, valamint az egymilliomodik utazás is megtörtént a kerékpárokkal. A nemzetközileg is jól teljesítő szolgáltatás flottáját nemrég 360 új kerékpárral bővítette a BKK.
  • Folyamatban van a Lánchíd felújítása, a tervek szerint 2023-ban adják át a hidat. Már látható az ország egyik legfontosabb kulturális örökségének végleges színe, valamint az aluljáró új formája a budai hídfőnél, illetve helyére rakták az első új pályatáblákat is.
  • A Blaha Lujza tér felújításán is folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Szeptemberben újra bővített forgalmi kapacitással használhatják a csomópontot az autóval közlekedők.

A társaság elkötelezett amellett, hogy élhetőbb várossá tegye Budapestet. Több fontos és időszerű felújítás is kezdetét vette az évben.

Az elmúlt év legnagyobb kihívását a koronavírus-járvány okozta a BKK-nak. A fertőzésveszély csökkentése érdekében korlátozásokat kellett bevezeti a közösségi közlekedésben. Az otthoni munkavégzésre, valamint a digitális oktatásra való átállás miatt márciustól egyre csökkent a BKK utasainak száma – szerencsére ez azóta ismét növekszik. A bevételkiesések ellenére a társaság folyamatosan – még a járványhelyzetben is – stabil szolgáltatást nyújt a fővárosban közlekedőknek. Több biztonsági intézkedést is bevezettek a közösségi közlekedésben, ezek közül a járatokon való kötelező maszkviselés ismét érvényben van.

A Budapesti Közlekedési Központ abban bízik, hogy az előtte álló út is olyan eredményes lesz, mint a társaság mögött hagyott 1,5 milliárd kilométer. Ebben a munkában a BKK továbbra is számít fővárosban élők és az itt közlekedők együttműködésére – olvasható a társaság honlapján.

Cash/fotó: BKK