Mi van, ha hiányoznak a járulékbevallások?

A gyermeket nevelő szülők jogosultak adóvisszatérítésre 2022-ben, amennyiben a gyermekre még jár a családi pótlék. Az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján fogja a visszatérítést számítani.

Az alkalmazottakról a foglalkoztató minden hónapban bevallást küld, amelyen szerepel a szociális hozzájárulási adó, továbbá a levont személyi jövedelemadó és a levont járulékok. De mi van, ha a munkáltató elmulasztja ezeknek a bevallásoknak (2108-as nyomtatvány) a beküldését?

Azt ugye tudjuk, hogy egyes munkáltatók ebben a szakmában – finoman fogalmazva – elég lazán veszik az adminisztrációs teendőket. Tegye fel a kezét, aki mondjuk szokott kapni bérjegyzéket! Vagy fizetik az éves szabadságát. Esetleg a betegszabadságra járó pénzt is megkapta. Hát, nem sokan…

Nincs ezzel baj – legalább is az alkalmazott taxis részéről – egészen addig, amíg csak a munkáltató a saját kockázatára hanyagolja ezeket a teendőket. Ha azonban a munkavállaló azért nem kapja meg a neki jogosan járó adóvisszatérítést, mert alkalmazója elmulasztott néhány bevallást beküldeni, akkor már más a helyzet, Akkor már az alkalmazottat anyagi kár éri. Megjegyzem, ezeknek a bevallásoknak az elmulasztása a majdani nyugdíjra is negatív hatással van.

Az adóvisszatérítés februári kiutalásának egyik feltétele, hogy a NAV rendelkezzen többek között a kifizető 2108-as bevallása szerint levont szja-előleg adatokkal. Ennek hiányában a visszafizetés nem automatikus. Az később, a munkáltató által átadott éves elszámolás birtokában egyénileg kezdeményezhető. Amennyiben ilyen sincs (Adatlap, vagy M30-as nyomtatvány), ott már komoly gondok lehetnek…

-oli-