„Sátán Anyja” pokolgéppel robbantott a liverpooli merénylő

 

Félreérthető megfogalmazásokkal igen csak lejáratható bárki a sajtóban, a csak főcímeket olvasó felületes olvasóban. Így fordulhatott elő, hogy a vasárnap Liverpoolban egy kórházba tervezett öngyilkos merényletet megakadályozó személyszállító fuvarozóból lett „taxis merénylő”.

Amit jelenleg már tudni lehet: a Forma-1 nagy rajongója volt, a nevét is megváltoztatta, sőt még a keresztény hitre is áttért Angliába költözése után a liverpooli merénylő – írja a Mirror.

A 32 éves Emad al-Swealmeen még vasárnap délután repített a levegőbe egy taxit egy liverpooli kórház parkolójában, miután a sofőr pillanatokkal korábban az autóba zárta a gyanúsan viselkedő férfit. A hős taxisnak köszönhetően a robbantásban így csak az öngyilkos merénylő halt meg, David Perry pedig elsősorban a koronavírus miatt a kocsiba szerelt plexifalnak köszönhetően, kisebb sérülésekkel megúszta a támadást.

A merénylő

Perry akkor jött rá, hogy valami nincs rendben, amikor röviddel a robbantás előtt az utasa imádkozni kezdett a hátsó ülésen. Ekkor ugrott ki a járműből és zárta be a férfit a kocsiba egy mozdulattal.

Azóta kiderült, hogy a Közel-Keletről származó férfi egy házilag barkácsolt pokolgépet erősített a testére. A robbanószerkezet éppen olyan volt, amit a 2015-ös párizsi és a 2017-es manchesteri merényletnél használtak az ISIS terroristái. A „Sátán Anyja” nevet viselő bombába golyóscsapágyakat szerelnek, hogy a robbanás még több pusztítóbb legyen.

Szakértők szerint a nevét a Ferrari alapítójának tiszteletére Enzo Almenire változtató férfi akár egy Al-Kaida sejt tagja is lehet.

A taxis, aki sok életet megmentett

Erre utalhat, hogy az Egyesült Királyságban a terrorkészültséget az ötfokozatú skálán a harmadikról a negyedik szintre emelték, amit azt jelenti, hogy „nagyon valószínű” egy újabb támadás.

Egyes források szerint a merénylőt egy tavaly májusi, a kabuli Dasht-e-Barchi kórház elleni Iszlám Állam által elkövetett támadás ihlette meg. A nyomozók szerint az is elképzelhető, hogy az öngyilkos merénylő a liverpooli katedrálisnál szeretett volna robbantani, ahol éppen akkor egy megemlékezés zajlott.

A Egyesült Királyság biztonsági szakértői attól tartanak, hogy a liverpooli merénylet után a karácsony előtti időszakban országszerte újabb robbantásokra készülhetnek magányos terroristák.

Éppen az ilyen és hasonló támadások elkerülése érdekében, kellemetlen, ha félreérthető összefüggésbe kerülnek a megmentők, akik korántsem támadó.

Cash/fotó: Mirror