A lét a tét

 

Három korlátozásról döntött a kormány a felívelő negyedik hullám miatt, jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón:

1./ A munkaadók lehetőséget kapnak rá, hogy előírják az oltást a munkavállalóiknak a munkavégzés feltételeként. Gulyás Gergely miniszter azt mondta, ezzel a magyar állam is „széles körben” élni fog, mint munkaadó. Részleteket nem közölt. Azt is hozzátette, hogy az önkormányzatoknál a polgármester joga lesz ezt előírni. Később, kérdésre válaszolva azt mondta Gulyás, hogy nincs kivétel, minden munkaadónak joga lesz erre. A szabályozás az első két oltásra vonatkozik, egészségügyi okokból természetesen mentesülhet valaki. Az első oltást december 15-ig kell megkapni. Ha valaki nem akarja beoltatni magát, fizetés nélküli szabadságra küldendő, egy év elteltével pedig el is lehet bocsátani.

2./ November 1-től maszkot kell majd viselni a közösségi közlekedési eszközökön.

3./ Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat rendelnek el, a szociális intézményekben ezt a látogatási tilalmat az intézményvezetők rendelhetik el.

Gulyás Gergely azt mondta, az előrejelzések szerint lesz megugrás a fertőzöttségi számokban, a kórházi ápoltak számában, a lélegeztetőgépre kerülő emberek számában, és lesz megugrás a halottak számában is, de ezek az emelkedések nem lesznek olyan mértékűek, mint a korábbi hullámokban.

Mindez videón:

 

A taxis saját egészsége védelme érdekében, ha utast szállít, jobban jár, ha nem csupán ő használ, hanem a kuncsatot is megkéri a maszk viselésére. Ám hangsúlyozzuk: ez csak ajánlás, nem kötelező!

Érdemes átszellőztetni, sterilizálni nem csak a légkört, de az utastér egyéb érintkező felületeit is.

Természetesen, ha szólóban halad a fuvarozó nem indokolt a maszk viselése, de a többit érdemes átgondolni, hiszen nem kevesebbet kockáztat minden taxis, mint az életét!

Cash/fotó: Google, Telex