A jó minőségű maszk, nem csak a vírustól véd

 

Kedvezőtlenül alakul a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán kiadott közleményében. Ezt a hírt pedig a nap nagy részét ebben a szennyezett környezetben dolgozó taxisoknak is komolyan kell venni. A saját egészségük védelme érdekében.

 

Budapest a János-hegyről 2021. október 27. Innen tiszta időben Ceglédig látni. Most az Országház is nehezen kivehető

Kedden még csak egy település, Sajószentpéter levegőjét minősítették egészségtelennek, szerdán már Nyíregyházáét is. Emellett kifogásolt a levegő minősége Várpalotán, Debrecenben, Kazincbarcikán, Miskolcon, Tatabányán, Oszláron és Putnokon a kisméretű aeroszolrészecskék (szálló por) tömegkoncentrációja miatt.

A meteorológiai előrejelzés szerint jelentős javulás nem várható a következő napokban – tették hozzá a közleményben.

Az NNK kiemelte: az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, várandós nők, idősek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők) enyhe légzőszervi tüneteket tapasztalhatnak. Egészségtelen minősítés esetén a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, ezért azt javasolják, hogy mindig legyen náluk a készenléti gyógyszerük (például az inhalátor). Akinek súlyosbodnak a tünetei, az keresse fel a kezelőorvosát – hangsúlyozták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a fűtési szezonban a kisméretű aeroszolrészecskék jelentős része a helytelen fűtési módok alkalmazásából származik.

A levegőminőségi helyzetről további információk találhatók az NNK honlapján – írták.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen, valamint a veszélyes minősítést – olvasható a közleményben.

Cash/fotó: Időkép