Összetévesztették, rosszkor volt rossz helyen

 

Egy pakisztáni taxisofőr 17 év rácsok mögött töltött idő után elhagyja a guantánamói amerikai fogolytábort. A férfit körözött terroristának hitték, és szörnyű kínzásoknak volt kitéve az amerikai fogságban, annak ellenére, hogy soha nem vádolták meg semmilyen bűncselekménnyel – olvasható az eset a rt.com oldalán.

 

Ahmed Rabbani szabadon bocsátását pénteken jelentette be a Reprieve emberi jogi civil szervezet, amelyet egyhangúlag engedélyezett a börtön időszakos felülvizsgálati bizottsága, amely hat amerikai ügynökség, köztük a Külügyminisztérium és a Belbiztonsági Minisztérium vezető tisztviselőiből áll.

Rabbani útja az Egyesült Államok 9/11 utáni biztonsági infrastruktúrájának gyomrában kezdődött a pakisztáni Karacsiban 2002-ben. A taxisofőrt a pakisztáni hatóságok Ghul lakókomplexuma előtt letartóztatták, és átadták az országban tartózkodó amerikaiaknak, miután összetévesztették a körözött terroristával, Hasszan Ghullal.

Az ugyanazon a napon letartóztatott Rabbani egyik társától származó információkat felhasználták több feltételezett Al-Kaida-ügynök, köztük Oszama Bin Laden feltételezett biztonsági emberének letartóztatásához. Rabbanit azonban soha nem vádolták meg semmilyen bűncselekménnyel, és nem feltételezik, hogy köze lenne a terrorizmushoz.

 

Ennek ellenére letartóztatása után több mint 545 napig kínozták egy afganisztáni CIA „fekete bázison”. Az ott Rabbanit ért kínzásokról az amerikai szenátus 2014-es kínzási jelentése részletesen beszámolt: többek között olyan hosszú időn át bilincsben, a feje fölé nyújtott kézzel tartották, hogy Rabbani megpróbálta levágni a saját kezét, hogy véget vessen a fájdalomnak.

Több, ugyanabban a CIA-börtönben fogva tartott tanúvallomásában állandó sötétségről, ürülékkel elárasztott és élősködőkkel fertőzött cellákról, verésekről, alvásmegvonásról, álsírba temetésről, meztelenre vetkőztetésről és hideg vízzel való leöntésről beszéltek, valamint arról, hogy hónapokon keresztül nem volt lehetőségük fürdeni.

A hírportál szerint Rabbani kihallgatói tudták, hogy „rossz embert kaptak el“, de mégis megkínozták. A CIA létesítményében töltött több mint egy év után Rabbanit átszállították a  Guantanamo-öbölben lévő fogolytáborba. A következő 17 évet ott töltötte, vádemelés és tárgyalás nélkül.

„Ahmed szabadon bocsátása már régóta esedékes. Számunkra, akik támogattuk őt, az érzés a megkönnyebbülés érzése, amelyet szomorúság mérsékel mindazért, amit elvesztett. De nem fogunk ünnepelni, amíg nem tér vissza a családjához Pakisztánba, és nem tudja először megölelni 19 éves fiát” – mondta Mark Maher, a Reprieve ügyvédje.

A Guantanamo-öbölben a létesítmény 2002-es megnyitása óta fogva tartott 780 ember közül 732-t máshová szállítottak vagy szabadon engedtek, 38-an továbbra is ott maradtak, kilencen pedig fogságban haltak meg. Joe Biden elnök megígérte, hogy még hivatalából való távozása előtt bezárja a hírhedt börtönt, bár ezt az ígéretet a korábbi elnök, Barack Obama is megtette, de nem tartotta be – olvasható az anyagban.

Cash/fotó: Twitter