20 éves a Nemzeti Lovas Díszegység

 

 

Magyarország Nemzeti Lovas Díszegysége 2001. január 1-jén alakult meg azzal a céllal, hogy a központi állami és nemzeti ünnepeken a magyar huszár hagyományőrzés értékeit felhasználva díszelegjen, valamint díszjárőr szolgálatot teljesítsen – írja a police.hu.

A Készenléti Rendőrség alakulóterén 2021. október 26-án a rendezvény elöljárója, dr. Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, Magyarország belügyminisztere jelenlétében díszszemlét tartottak.

Az ünnepi beszédet dr. Tarcsa Csaba r. dandártábornok, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka mondta, aki hangsúlyozta a rendőrség lovas szolgálatának szerepét, a hagyományőrzés fontosságát, valamint a Díszegység feladatait és nélkülözhetetlenségét is.

A 20 évvel ezelőtt megfogalmazott cél, ami életre hívta a Nemzeti Lovas Díszegység létrejöttét, máig is örökérvényű, létjogosultsága Magyarország tekintélyének növelésében, az állami protokollban és a Rendőrség életében, működésében is megkérdőjelezhetetlen jelentőséggel bír.

Az eseményen a Nemzeti Lovas Díszegység zászlajára a belügyminiszter tűzte fel a szalagot.

Az ünnepséget követő állománygyűlésen a Készenléti Rendőrség parancsnoka emléklapot adott át a Díszegység tagjainak, továbbá a főállatorvosnak, a szíjgyártóknak és a patkolókovácsnak, a Lovas Szemle Bizottság titkárának, valamint a lovas szolgálat támogatásáért több kollégának, illetve megemlékeztek az elhunyt lovasokról és a szolgálati állatállományból kikerült lovakról is – olvasható a magyar rendőrség honlapján.

 

k.z.t./fotó: rendőrség