Átlagosan húszezret csengetnek egy verdáért

 

A biztosítók értékelték az autólopásokat 2020-ban. Számuk jelentősen csökkent, de az okozott károk mértéke érezhetően nőtt. Az autótolvajok lényegesen kevesebb, de viszonylag drága autót loptak el 2020-ban – írja a automobilwoche.de.

A Német Biztosítók Általános Szövetsége (GDV) szerint a lopások aránya 2020-ban csaknem 25 százalékkal, 10.697 járműre esett vissza. Valójában jól hangzik, de…

A biztosítóknak csaknem 214 millió eurót kellett fizetniük a lopási kárért. Most először átlagosan több mint 20 ezer eurót fizettek autónként.

A lopások aránya azonban szinte az összes többi járműkategóriában csökkent. Legyen szó motorkerékpárról, lakóautóról vagy teherautóról – a biztosítók szinte mindenhol jelentős csökkenést tapasztalnak az esetek számában.  Csak a segédmotoros kerékpárok esetében történt több törvénytelen tulajdonosváltás, mint egy évvel korábban.

A SUV modelleket is előszeretettel lopják el.  A tíz leggyakrabban ellopott modellsorozat hét SUV modellt tartalmaz, köztük a Land Rover, a BMW és a Toyota két sorozatát. Ezer autóra vetítve a Land Rovereket lopják el a leggyakrabban: a trenddel ellentétben a Land Rover lopások száma harmadával, 190-re emelkedett az elmúlt évben. Ez azt jelentette, hogy minden 1000 ilyen márkájú, összbiztosítással biztosított autóra csaknem két lopás jutott. A sorrend legvégén a Citroën, a Skoda, a Seat és az Opel gyártók állnak.

A szövetségi államok és a nagyvárosok összehasonlításában ismét Berlinben volt messze a legmagasabb lopási arány. 2020-ban az országos autólopások közül minden ötödik itt történt. Berlinben összesen 2267 teljes körű biztosítással rendelkező autót loptak el, a gazdasági kár csaknem 50 millió eurót tesz ki. A köztársaság déli részén még mindig nagyon alacsony a lopásveszély – Bajorországban és Baden-Württembergben fele annyi autót loptak el, mint egyedül Berlinben.

Lopott autó TOP 10 Németországban:

  1. Volkswagen
  2. Audi
  3. BMW
  4. Mercedes
  5. Toyota
  6. Ford
  7. Mazda
  8. Renault
  9. Opel
  10. Hyundai

 

A német autótolvajok lojálisak a hazájukban gyártott illetve onnan származtatható gépjárművekkel. Igaz, ezek az autók már régen nem egyben, egészben kerülnek a feketepiacra, alkatrészként a legdrágábbak közé tartoznak az egész kontinensen, sőt azon kívül is.

Cash/fotó: Facebook