Begyűrűzött a gázhiány és a magas ár

 

Az elmúlt napok szakmai hírei másról sem szóltak, mint az európai piacokon tapasztalható gáztartalék-hiányokról és a világpiaci folyamatok következtében elszálló gázárakról. Ezen kedvezőtlen piaci folyamatoknak hatása van az AdBlue gyártásra is, így vásárlási korlátozást vezet be a hazai legnagyobb olajtársaság is – írja közleményében MOL.

A MOL Nyrt. a folyamatos ellátás biztosítása érdekében átmeneti korlátozást vezetett be az AdBlue adalék forgalmazására.

A tájékoztató szerint a MOL 2021. október 25-én vásárlási korlátozást vezetett be az egy tankolás alkalmával vételezhető AdBlue mennyiségére. Az olajtársaság közleménye szerint egy vásárlás alkalmával pisztolyos tankolásnál legfeljebb 100 liter, kiszerelt termékből pedig maximum 2 db vásárolható.

Ugyan a kiszállítás folyamatos, a MOL csak nehezen tud lépést tartani a felvásárlással. Minél előbb befejeződik a vásárlási pánik, annál hamarabb oldódik meg a jelenlegi állapot. A MOL bízik a helyzet mielőbbi stabilizálódásában.

Mint arról magazinunkban is hírt adtunk róla, az elmúlt héten hangzott el a Dél-szlovák vágsellyei Duslo bejelentése: a magas gázár és az alapanyag ellátás elakadása miatt, hamarosan leállhat az AdBlue adalék előállítása. Mindez azért okoz gondot, mert a korszerű dízelmotoroknak – Euro 5 és ettől magasabb besorolású – szükségük van az AdBlue megfelelő mennyiségű jelenlétére a motorban, hogy teljesíteni tudja az egyre szigorúbb környezetvédelmi szabályokat.

Nyugat-Európában a sofőrhiány okoz alapellátási gondokat, ezt most fokozza az adalékhiány, nem is szólva a chiphiány okozta termelési visszaesésről, nem kétséges, ebből durva nagy gond lesz, van, ami olyan árfelhajtó hatással lesz a kereskedelemre, hogy azt nyöghetjük és nem csupán az év végi ünnepek alatt.

k.z.t./fotó: Wikipédia