A PCR-tesz kiváltható lesz olcsóbb változatúval

 

Hétfőtől nem kell koronavírus-tesztet elvégeztetniük az angliai beutazás előtt azoknak, akik a szükséges dózisban megkapták az oltást, és nem a brit kormány által a legmagasabb járványkockázatú, vörös kategóriába sorolt országokból utaznak Angliába.

A brit közlekedési minisztérium által bejelentett intézkedés azok számára lépett életbe, akik az utazás időpontja előtt legalább két héttel az oltás minden előírt adagját megkapták.

Az előírások enyhítése egyelőre Angliára vonatkozik, az Egyesült Királyság többi országának – Skócia, Wales, Észak-Írország – kormányai saját hatáskörükben döntenek arról, hogy követik-e a módosításokat.

Hétfőtől az országok kategorizálása is megváltozik: megszűnt a zöld és a sárga járványkockázati besorolás – az utóbbiba tartozott Magyarország –, ezek helyett a nem kockázatos helyek listája van, rajtuk kívül megmaradt viszont a vörös kategória, a magas fertőzöttségű államok köre.

Az Európai Unióból érkezőknek olyan vakcinával kell előzetesen beoltatni magukat, amelynek alkalmazását az EU gyógyszerfelügyelete (EMA) engedélyezte.

A minisztériumi tájékoztatás szerint október végétől a nemzetközileg elismert vakcinákkal teljesen beoltott, nem vörös kategóriás országokból érkezők számára megszűnik az érkezés utáni második napon elvégzendő PCR-teszt kötelme is, és ehelyett az olcsóbb gyorsteszt (lateral flow test) elvégzése is elégséges lesz.

Ha ez pozitívnak bizonyul, akkor el kell végeztetni egy PCR-tesztet, de a jelenlegi szabályozástól eltérően ez ingyenes lesz.

Ez a módosítás hétfőn még nem lépett életbe, az Angliába érkezőknek most még el kell végeztetniük a beutazás után második napon kötelező PCR-koronavírustesztet.
E kötelem megszűnésének pontos dátuma egyelőre nem ismert, de a közlekedési minisztérium már utalást tett arra, hogy az angliai érkezés utáni tesztelőírás módosításának időpontja várhatóan egybeesik az angliai iskolák októberi őszi szünetének végével.

Az eddig érvényben volt brit szabályozás szerint azok az európai uniós és amerikai állampolgárok, akik minden dózist megkaptak az Európai Gyógyszerügynökség, illetve az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagok valamelyikéből, karanténkötelezettség nélkül beutazhattak Angliába, de indulásuk előtt legfeljebb 72 órával és érkezésük után legfeljebb két nappal egy-egy PCR-tesztet el kellett végeztetniük saját költségükön.

Az alkalmazott vakcinapárosítás lehet például az Oxford/AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-oltóanyagok bármilyen kombinációja.

Az egykomponensű oltóanyagok esetében értelemszerűen egy oltási adag beadása is teljes körű immunizációnak számít – olvasható a tudósításban.

Cash/fotó: Facebook