Gazdára leltek a luxusautók

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) időnként árverésre bocsájtja az elkobzott, kármegtérülés érdekében lefoglalt ingóságokat és ingatlanokat. Legutóbb luxusautókat vitt kalapács alá, amely a média érdeklődését is felkeltette, így mi is nyomon követtük az autók sorsát.

A NAV árverései gyakoriak, ám hogy több tízmilliós luxusautók kerüljenek licit alá, arra jó ideje nem volt példa. Magazinunk is beszámolt e nem mindennapi lehetőségről. Taxinak egyik sem ideális, nem is zúztuk össze a malacperselyt, és a szennyesruhák zsebeiből sem kuporgattuk össze az utolsó fillérjeinket.  Így megmaradtunk szájtátásnál és a nyálcsorgatásnál.

Az árverés időközben lezajlott és a Blikk kiderítette, hogy mennyiért talált gazdára a két legnagyobb értékű autó.

A 2018-as évjáratú, 635 lóerős Bentley-t 77 millióra értékelte fel a NAV, a licit pedig 38,5 millió forintról indult, amely egészen 54 millióig ment. Szóval jócskán a piaci ár alatt vihette haza ezt az autót a licitáló. Egy ilyen Continental GT First Editionhöz durván 80 millióért lehet hozzájutni, ha nem egy NAV-árverésen akarjuk beszerezni.

Az extrém színű, 2015-ös Lamborghini Aventador becsült értéke 94 millió forint volt, a licit pedig 47 millióról indult és 71 milliónál csapott le harmadjára is a kalapács. A 6,5 literes, V12-es motorral szerelt autó befektetésnek is kiváló, hiszen ezt a modellt már nem gyártja a Lamborghini.

De az ügynek itt még biztosan nincs vége, az autókat ugyanis egy németországi lízingcégtől bérelték az adócsalók, a járművek tehát nem az ő tulajdonukban voltak. A lízingcég vitatja az értékesítés (árverés) jogosságát, azt állítja, hogy a luxusautók az ő tulajdonában vannak, az adócsalók pedig csak tartós bérleti szerződéssel rendelkeztek felettük.

Na, tessék, ezt se tiszta ügy, ki tudja, még milyen jogi procedúrák teszik kellemetlenné ezt is. Jogászok azonban állítják, az új tulajdonosoknak semmi problémájuk nem lehet, a lízingcég a NAV-val fog perlekedni. Nagy kő esett le a szívemről! Lehet, hogy a malacperselyt mégis csak be kellett volna áldozni…

k.z.t./fotó: NAV