Négyszemélyes, 80 km hatótáv, 120 km/h sebesség

 

A CityAirbus a világhírű repülőgépgyár innovatív fejlesztése, amely négyszemélyes, maximálisan 80 kilométer távolságra képes eljutni akár 120 kilométeres sebességgel. Állítólag rendkívül halk a konkurenciához képest, de az első gép is csak 2023-ban kaphat forgalomba állási engedélyt.

A légi taxik azok a járművek, amik a modern repülőgépeknél ugyan kevesebb utast képesek szállítani, de gyorsak, és akár hosszabb távolságokat is megtehetnek. Ilyen eszköze már több cégnek is van, és mostantól az Airbust is közéjük kell soroljuk: a gyártó ugyanis bemutatott egy ígéretes modellt.

A CityAirbust az Airbus Helicopters fejleszti, és egy merevszárnyú eszközről van szó. A járműben egyszerre maximum négyen tartózkodhat, egyébként pedig 120 kilométer/órás csúcssebességre képes. A légi taxi mintegy 80 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. Ez nem valami sok, de az Airbus nem is nagy távolságokra tervezte az eszközt. A cél a városok közti, illetve az azon belüli gyors és kényelmes közlekedés – adja hírül a hvg.hu.

A CityAirbus állítólag kifejezetten csendes eszköz lesz: míg a legtöbb utasszállító 100 decibelnél magasabb hanghatást vált ki leszálláskor, az újfajta repülő „csak” 70-et. Ez a tanúsítványok megszerzése miatt is fontos, melyek végleges kiadása 2025-ben várható az Airbus szerint. A járműből viszont már most is létezik egy prototípus, ami több mint ezer felszállással rendelkezik. A végleges változat pedig 2023-ban gördülhet le a szalagról.

Cash/fotó: airbus.com