Energiahatékonyságra, forgalomfejlesztésre nyertek 1,53 millió eurót

 

 

A Liszt Ferenc-reptér üzemeltetője egy konzorcium részeként 1,53 millió euró értékben valósíthat meg papírmentes légiáru-kezelési rendszert és energiahatékonysági beruházásokat – írja az airportal.hu.

A STARGATE (SusTainable AiRports, the Green heArT of Europe – Fenntartható Repülőterek, Európa Zöld Szíve) nevű fenntarthatósági projekt 25 millió eurós támogatást nyert el, ebből az üzemeltető 1,07 millió euróhoz jut, és összesen 1,53 millió euró értékben valósít meg fejlesztéseket. Az önerőt a Budapest Airport saját maga állja.

A repülőtér-üzemeltető feladata egy papírmentes, felhőalapú légiáru-kezelési rendszer kifejlesztése és megteremtése lesz, emellett a terminált, az energiahatékonyságot és forgalmi fejlesztéseket érintő fenntarthatósági projekteket valósít meg a lapunkhoz eljuttatott közlés szerint.

A Budapest Airport fenntarthatósági törekvéseinek egyik legfontosabb alappillére a szén-dioxid-kibocsátás folyamatos csökkentése, ennek elismeréseként már negyedik éve tudhatja magáénak a repterek nemzetközi szervezete, az ACI karbonsemleges minősítését.

A cég ezért, céljaival összhangban, csatlakozott a brüsszeli, az athéni és a toulouse-i légikikötőket, illetve 18 egyéb, többek közt kutatási és tudományos intézményeket, kormányzati szerveket magába foglaló konzorciumhoz, amely sikerrel pályázott a légiközlekedési iparág fenntarthatóságának fejlesztését célzó EU-s finanszírozási pályázaton.

A STARGATE küldetése olyan innovatív megoldások kifejlesztése, tesztelése és megvalósítása, amelyek jelentősen fenntarthatóbbá teszik a repülőtéri ökoszisztémát.

A projekt a mindennapi üzemelés szintjén konkrét rövid- és középtávú környezetbarát megoldásokat fog kínálni az európai repülőtereknek, így intelligens, multimodális közlekedési csomópontok jöhetnek létre.

Ilyen zöld megoldás a repülőterek működési folyamatainak 3D-s lemodellezése, amely a későbbi célkitűzések alapjául szolgál, vagy a fenntartható kerozin létrehozása.

A repülőtér-üzemeltető 2019-ben csatlakozott az ACI NetZero by 2050 kezdeményezéséhez, ugyanakkor a káros, üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-nél sokkal hamarabb nullára kívánja csökkenteni, egy részletes, jelenleg kidolgozás alatt álló ütemterv mentén.

Ennek érdekében egyre több új technológiai és energiahatékonysági megoldást alkalmaz a Budapest Airport, ezzel tíz év alatt sikerült az egy utasra jutó szén-dioxid-kibocsátást a korábbi érték közel egyharmadára csökkentenie.

A Budapest Airport nincs egyedül a környezettudatos működésben; Greenairport programjában már több mint 40, a repülőtéren működő szervezet vesz részt – olvasható az Airportálon.

Cash/fotó: BUD