15 járműből álló kiállítás a belvárosban

 

 

A múlt és a jelen villamosaival is találkozhatnak az érdeklődők ezen a hétvégén a fővárosban: az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap keretén belül tizenöt Budapestre jellemző szerelvény mutatkozik be a Károly körúton a BKK és a BKV Zrt. szervezésében.

A mintegy 15 járműből álló kiállításon megtekinthető lesz többek között a legidősebb üzemképes favázas villamos, a fővárosi utcák képét évtizedeken át meghatározó UV-szerelvény, a korábban Budapesten is közlekedő, de az elmúlt évekig a vidéki nagyvárosok jellemző típusa, az FVV „Bengáli”, de a látogatók találkozhatnak a téli időszakban fontos hóseprő-járművel, egy nemrégiben korszerűsített „hannoveri” TW 6000-es villamossal és egy modern CAF-szerelvénnyel is.

A kiállítás szeptember 19-én vasárnap 10:00 és 18:00 között tekinthető meg a Károly körúton, a Deák Ferenc tér és a Dob utca közötti szakaszon.

A hétvégén nyitva tart a BKV Földalatti Vasúti Múzeuma is a Deák Ferenc téren. A kiállítást a Millenniumi Földalatti Vasút egyik eredeti alagútszakaszában alakították ki, így nemcsak a kiállított kocsik, makettek, iratok és fényképek, hanem maguk a falak is egyedülálló történelmi atmoszférát sugároznak. Az itt látható kocsikat 1975-ben a nyitott födémrészen keresztül, daruval emelték be a vágányokra. A vitrinsorban fényképek és modellek mutatják be a földalatti vasút történetét az építéstől napjainkig, de a metróépítésekbe is betekinthetnek a látogatók. A kiállítás 10:00 és 17:00 között várja az érdeklődőket.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Fővárosi Önkormányzat az Európai Mobilitási Hét keretében ezen a hétvégén 2021-ben utoljára nyitja meg a rakpartot a gyalogosok és a mikromobilitási közlekedési eszközöket használók előtt. Szombaton és vasárnap Lánchíd-történeti kiállítás látható a Jane Haining rakparton, illetve a Városháza parkban szeptember 17. és október 8. között. Az Európai Mobilitási Hét eseményeivel kapcsolatban bővebb információkat a BKK oldalán lehet olvasni.

Cash/fotó: BKK