72 ezer elektromos töltőpontot és 1000 hidrogén kutat építenek

 

 

Oroszországban nem túl népszerű az elektromos autózás, ezért a döntéshozók most úgy döntöttek, inspiráció gyanánt, aki villanymeghajtású gépkocsit vásárol, nem kell útdíjat fizetnie – írja a The Moscow Times.

Egyre több országban rohamosan terjed az elektromos autózás, vannak olyan területek is, ahol még nem igazán készek ezt megemészteni a vásárlók. Ilyen hely Oroszország is, ahol gyakorlatilag jelentéktelen számban sikerült villanymeghajtású járgányokat értékesíteni az elmúlt időszakban. Ezen változtatnának most a döntéshozók.

Az orosz kormány jelentős adókedvezményekkel támogatja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök vásárlóit, illetve az ilyen járműveket gyártó cégeket is. Legutóbb meghirdették, hogy útdíjat sem kell fizetnie annak, aki villanyost használ a jövőben.

Persze, ezek az intézkedések semmit sem érnének, ha mellette az infrastruktúrát elhanyagolnál az oroszok, így a kormány azt is bejelentette, hogy mintegy 10,5 milliárd dollárnyi rubelt terveznek elkölteni ilyen jellegű fejlesztésekre 2030-ig.

A tervek szerint ezen összegből mintegy 72 ezer új elektromos töltőt és 1000 hidrogéntöltő állomást építenek majd ki országszerte az elkövetkező években.

Oroszország mindezek mellett a tömegközlekedés villanyosítására is nagy hangsúlyt fektet, bár ezen a téren is elmaradnak eddig az európai átlagtól. Moszkvában a buszok 5,5 százaléka elektromos, míg az EU nagyvárosainak átlaga 6,1 százalékra tehető jelenleg – olvasható a cikkben.

Cash/fotó: Facebook