Korábban eltiltották a vezetéstől

 

A rendőrség elfogta és őrizetbe vette azt a 24 esztendős tereskei férfit, aki vasárnapra virradó éjjel Romhányból ellopott egy BMW típusú gépjárművet, majd amikor a járőröknek napközben feltűnt a körözött autó, egészen Vácig menekült, ahol a Dunába hajtott vele, hogy a bizonyítékot elrejtse – írja a police.hu.

Magazinunkban is beszámoltunk arról a filmbe illő történetről, ami 2021. augusztus 29-én, vasárnap Romhányban kezdődött és Vácott ért véget. Mint megtudtuk: a 24 éves Tereskén élő Dávid vasárnapra virradóan Romhányban ellopott egy BMW típusú gépjárművet. Napközben használta az autót – amit ekkor már köröztek – és a járőröknek ezért feltűnt. Követni kezdték, ezt a tettes észrevette és menekülni kezdett, ami egészen Vácig tartott, ahol úgy döntött a Duna töltésén, a kerékpárúton próbál egérutat nyerni, ám amikor ezt sikertelennek ítélte a Liliom utcánál belehajtott a Dunába, azt remélve, hogy az autó elmerül, így a rendőrök szem elől tévesztik. Ő maga időben kiszállt az utastérből és elhagyta a helyszínt.

A partra érő egyenruhások megtalálták a BMW-t, ami a tettes pechjére egy ágban megakadt és a meder is megfogta, így nem merült el teljesen.

A váci hivatásos és a nagymarosi önkéntes tűzoltók déli fél egy után pár perccel csörlőzték a partra a teljesen elázott, több helyen karosszériájába is sérült személygépkocsit.

A rendőrök tovább folytatták az ismeretlen tettes keresését. Közben kihallgatták a sértettet is, aki érdekes információkkal segítette a nyomozást. Később a Blikknek a következőket nyilatkozta:

– Egész nap dolgoztam, nagyon fáradt voltam este, ezért elfelejtettem, hogy a kocsiban hagytam az indítókulcsot. Reggel mentem ki, hogy a gyerekeknek hozok ennivalót, de az autómnak csak a hűlt helyét találtam. Aztán értesítettek a rendőrök, hogy a kocsim a Dunában van. Én jól ismerem a bolond gyereket, aki ezt az őrültséget csinálta. Dávid még csak 24 éves, de régen drog- és alkoholproblémái vannak. A legszebb a dologban, hogy egy barátommal megtaláltuk az ő kocsiját, ami aztán furcsamód eltűnt. Szerintem miután kikecmergett a vízből, valahogy idejött és bepattant a saját járművébe, most azzal menekül.

Miután sikerült szűkíteni a gyanúsítottak körét, a nyomozók sejtették ki lehet az autólopás hátterében, szerették volna kihallgatni Dávidot, ám a lakhelyén nem találták. Végül kedden fogták el, állították elő és hallgatták ki. Ennek során a tettét beismerte, s mint elmondta: az autót azért lopta el, mert látta, hogy az indítókulcs benne maradt, nem volt zárva és ki akarta próbálni. Ám amikor vasárnap délelőtt a járőrök kiszúrták, a lebukást el akarta kerülni, ezért hajtott a folyóba. Abban bízott, ha a kocsi gyorsan elmerül, üldözői nyomát vesztik.

A rendőrség büntetőeljárást indított ellene lopás bűntette megalapozott gyanúja miatt és őrizetbe vették, kezdeményezik a letartóztatását.

A nyomozás során az is kiderült, hogy a tettes az eltulajdonított személygépkocsival úgy vett részt a forgalomban, hogy őt a Balassagyarmati Járásbíróság 2022. február 25-ig a járművezetéstől eltiltotta.

A sértett autójában keletkezett kár meghaladja az egymillió forintot, amit a biztosító valószínűleg nem térít meg, mert a slusszkulcsot a nyitott autóban hagyta. Majd a későbbiekben a bíróságtól kártérítés megállapítását kérheti, s ha megítélik, úgy az elkövetőtől várhatja annak kifizetését. Ám addig sok víz fog még lefolyni a Dunán…

k.z.t./fotó: police.hu