Adatlopás miatt célszerű a kártya letiltása

 

Az augusztus 21-én hajnali Carge adatlopás miatt nagyon sok magyar elektromos autós bankkártyáját letiltották. Egy bankkártyát elveszíteni mindenkinek komoly probléma, de a villanyautósokat az átlagosnál is kellemetlenebb helyzetbe hozhatja. Míg a legtöbb boltban, benzinkúton készpénzzel is tudunk fizetni, addig elektromos autót tölteni nagyon kevés helyen lehet bankkártya nélkül. A problémát tetézi, hogy az augusztus 20-22. hosszú hétvégére valószínűleg a szokásosnál is több elektromos autó tulajdonos indult hosszabb útra. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a szolgáltatók, amelyek töltőit bankkártya nélkül is igénybe lehet venni – írja a Villanyautósok portál.

Az evDirect töltőjét Velence mellett bankkártya nélkül is használhatjuk, mivel ennél a szolgáltatónál utólag kell fizetnünk a töltési díjat.

Ha a Nova Futura Zrt. valamelyik töltőoszlopa segítségével tudna hazajutni egy Carge-károsult elektromos autós, hívja az ügyfélszolgálatot. A töltésért utólag kell majd fizetni. A szolgáltatónak Nagyfügeden, Oszláron, Tolnán DC töltője, Boconádon, Daruszentmiklóson. Gyöngyösön és Siófokon AC töltője található.

A TEA töltői alapvetően nem használhatók bankkártya nélkül, de a jelenlegi helyzetre való tekintettel a szolgáltató augusztus 29-ig speciális töltési lehetőséget kínál a bankkártya letiltás miatt bajba került ügyfeleknek. Aki a TEApont töltőket szeretné igénybe venni SMS-ben vagy e-mailben küldje el nevét, címét és telefonszámát a szolgáltató ügyfélszolgálatának. Ezt követően hívja is fel az ügyfélszolgálatot és kérje a kívánt töltő elindítását. A töltési díjról a szolgáltató utólag küld majd számlát a megadott e-mail címre, melyet banki átutalással tudunk kiegyenlíteni.

Magától értetődik, hogy az ingyenes töltőkhöz nincs szükség bankkártyára. Jelenleg országszerte a Lidl és a Penny Market üzleteknél találhatók a nagyobb településeken ingyenesen használható töltőoszlopok.

A Lidl üzleteknél arra kell figyelnünk, hogy ezek csak az üzlet nyitvatartási idejében használhatók. Budapesten néhány 50 kW teljesítményű DC töltőt, vidéken 22 kW AC vagy 20 kW DC töltőkre számíthatunk. Egyes töltők (valószínűleg melyeket a koronavírus idején bevezetett kijárási korlátozás során telepítettek) az üzletnél korábban, jellemzően 19:00-kor kapcsolnak ki. A Lidl töltői az oszlop kezelőszerveivel indítva 10 percig, az applikációból indítva 30 percig használhatók. Az applikációban a regisztrációhoz szükség van bankkártyára, így utóbbi lehetőség csak azoknak él, akik korábban már regisztráltak.

A Penny Market parkolóiban 22 kW teljesítményű AC töltőket találunk, melyeket éjszakára sem szoktak kikapcsolni. A töltők indításához a Polyfazer alkalmazásra van szükség.

Egyéb az egész országot lefedő ingyenes országos hálózatot nem ismerünk, azonban a töltőkereső applikációkban (pl. Plugshare) van módunk az ingyenes töltők keresésére. Legyünk körültekintők, mivel előfordulhat elévült információ.

A MOL Plugee országos hálózatában a benzinkúton lévő shop nyitvatartási idejében fix energiamennyiség vásárolható, igaz ezzel a megoldással az applikációhoz viszonyítva magasabb áron tölthetünk – olvasható az összeállítás.

Cash/fotó: facebook.com