Gyorshajtók, ittas vezetők az ünnep alatt

 

Elmúlt a hosszú hétvége, ami igen mozgalmasra sikeredett. Az Országos Rendőr-főkapitányság ORFK összesítőjén túl, akadtak érdekességek, ezek közül is csipegettünk.

Magyarország területén 2021. augusztus 20-án 0 órától augusztus 22-én 24 óráig a rendőrök 123 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek, melyből 5 halálos kimenetelű közlekedési balesetben 7 ember vesztette életét, 33 baleset súlyos és 85 könnyű sérüléssel végződött.

A szolgálatot ellátó állomány összesen 631 személyt fogott el, közülük 61 főt az ellenük érvényben lévő körözés alapján, 369 főt bűncselekmény elkövetésén értek tetten. 563 személyt állítottak elő, köztük 274 főt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt és további 43 személyt ittas vezetés gyanúja miatt. Biztonsági intézkedés 382 esetben történt.

A Kisbéri Rendőrkapitányság járőrei 2021. augusztus 21-én a 81-es számú főúton Kisbér lakott területén belül, valamint Bakonybánkon sebesség ellenőrzést hajtottak végre. Az akció ideje alatt összesen 70 gépjárművezető lépte túl a megengedett sebességet, akikkel szemben közigazgatási eljárást indítottak.  Volt olyan jármű Bakonybánkon, amelynek a vezetője a megengedett 50 km/h helyett 104/h-val közlekedett.

Ártánd Közúti Határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre személygépkocsival egy román állampolgár 2021. augusztus 21-én 8 óra körül. A biharkeresztesi rendőrök ellenőrizték a sofőr és a jármű adatait, amely során megállapították, hogy az Audit a holland hatóság körözi. A férfit bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt előállították, a járművet pedig lefoglalták.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai 2 eltiltás hatálya alatt álló gépjárművezetőt szűrtek ki a forgalomból. A sofőrök közül 1 ellen járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntett, míg 1 ellen vétség elkövetése miatt indult eljárás. Vezetői engedéllyel 3 gépjárművezető nem rendelkezett, ezért a rendőrök velük szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek, és a hatóság a három sofőr őrizetbe vételéről határozott.

Az ellenőrzések során 57 személynél állapították meg, hogy alkohol fogyasztását követően járművet vezettek. A megyei rendőrei a közúton 29 gépi, 9 nem gépi meghajtású jármű vezetőjét, a vízen 18 gépi, 1 nem gépi meghajtású vízijármű vezetőjét szűrték ki. A rendőrök  25 esetben büntetőeljárást rendeltek el, 12 alkalommal közigazgatási bírságot szabtak ki, míg 20 járművezetővel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Végül 11 vezetői engedélyt bevontak.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság területén 2021. augusztus 16-án 0 órától 2021. augusztus 22-jén 24 óráig összesen 17 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt: súlyos sérüléses 5, illetve könnyű sérüléssel végződő 12. A közúti közlekedési balesetekben 8 ember sérült meg súlyosan, további 16 személy pedig könnyebben. Halálos kimenetelű baleset 3 esetben történt, amelyekben összesen 4 ember vesztette életét. A fenti időszakban 43 anyagi kárral végződő közúti közlekedési baleset jutott a rendőrség tudomására.

A Veszprém megyei rendőrök összesen 32 olyan járművezetővel szemben intézkedtek, akiknél felmerült az ittasság gyanúja, közülük kettő sofőr anyagi kárral végződő balesetet okozott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2021. augusztus 21-én 15 óra után nem sokkal egy tucat bejelentés érkezett. A bejelentők egybehangzóan állították, hogy az M3-as autópályán egy férfi a Budapest felé vezető oldalon, a belső sávban, a forgalommal szemben motorozik.

A rendőrök azonnal a megadott helyszínre siettek, ahol meg is találták a motorost. A segédmotorral közlekedő sofőr a rendőri jelzésre megállt, majd az egyenruhások utasításait követve sikerült őt a járőröknek biztonságba helyezni.

Az eset során személyi sérülés nem történt. A rémült férfi a rendőröknek elmondta, hogy az Igrici csomópontnál hajtott fel az autópályára és Mezőnyárádra szeretett volna hazamenni. Elmondta továbbá, hogy észlelte ugyan, hogy a vele szemben jövők nagyon villognak és dudálnak is, de úgy megijedt és olyan nagy volt a forgalom is, hogy nem tudott mit tenni.

 

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság az ügy kapcsán közúti veszélyeztetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a 78 éves férfival szemben, aki csaknem négy kilométert tett meg az autópályán a forgalommal szemben – olvasható a rendőrség honlapján.

k.z.t./fotó: police.hu