Koreában tesztelték, Kínában már nagyüzemben gyártják

 

 

A kínaiak nem a levegőbe beszélnek, saját tervezésű Ehang névre hallgató típusból már nagyüzemben gyártják yunfuni gyárukban a 216-os és VT30-as légitaxikat. Előbbi 40, míg utóbbi 100 kilométeres hatótávval bír, miközben a sebességük eléri a 130 km/órát.

A cég által kiadott közleményből kiderül: tavaly Koreában tesztelték sikerrel a légitaxikat, emellett többek között Norvégiában és Kanadában is engedélyt kaptak már a tesztrepülésekre. Kínában tavaly május óta kereskedelmi célú repüléseket is végezhetnek a Kínai Polgári Légügyi Hivatal engedélye alapján, igaz, egyelőre csak szállítmányozásra.

Ám nem a kínaiak lennének, ha személyszállításra ne tesztelték volna, sőt, már a vezérigazgató is kipróbálta az új konstrukciókat. A cég készített egy kisfilmet is, amelyen nem csupán a prototípus látható, hanem több másik is.

 

Az Ehangnak jelenleg két modellje van, a kétszemélyes Ehang 216-ot rövidebb utakra, míg az idén tavasszal bemutatott VT30-at városok közötti közlekedésre fejlesztették ki. Ezzel szintén ketten utazhatnak, viszont az Ehang 216 harminc-negyven kilométeres hatótávjához és 130 km/h-s sebességéhez képest a VT30 akár háromszáz kilométert is meg tud tenni száz perc alatt. A VT30 emellett sokkal inkább emlékeztet egy kis repülőgépre, mint egy drónra, hiszen szárnyai és futóműve is van, a 16 rotoros Ehang 216-tal szemben VT30 csak kilenc rotor emeli a magasba.

Mindkét gép tisztán elektromos hajtású, és számos olyan biztonsági mechanizmussal láttak el, ami az utasok biztonságát garantálja – olvasható a közleményben.

 

Cash/fotó: evtol.news