Hiroshimában 165 USD a fuvardíj

 

Van, akinek a mindennapjai része a repülés, és van, akinek csak néhányszor adatik meg életében, hogy nyaraláskor géppel szállhasson a mindennapok szürkesége fölé. És igen, a zömnek sohasem fog gondot jelenti egy reptéri taxiszámla. Nos, az érdekesség kedvéért a FleetLogging készített egy összeállítást, a repülőtérhez legközelebbi városból, mibe kerül a fuvar a terminálhoz.

FleetLogging készített egy tanulmányt azzal kapcsolatban, hogy a világ nagyvárosaiban mennyiért lehet taxival eljutni a repülőtérről a belvárosba. A telematikai szolgáltatással foglalkozó oldal 1249 különböző repülőteret vizsgált meg. Az eredményekből kiderült, hogy aki Japánban jár és taxival tervezi a bejutást, annak jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis a világ tíz legdrágább repülőtéri taxijából nyolc az ázsiai országban közlekedik.

Egy fuvar Hirosima vagy Óita városközpontjába az adott repülőtérről 165 dollárba (kb. 50 ezer forintba) kerül, konkrétan ez a két legdrágább reptéri taxi a világon.

Ami Európát illeti, a Southend Airportról kóstál a legtöbbet egy belvárosi fuvar, az angliai reptér a maga 146 dollárjával (44 ezer forintjával) a világszintű összesítésben a negyedik helyet foglalja el.

Igen, éles szemű olvasóinknak feltűnhetett, hogy Közép-Európánál nincsenek feltűntetve a repülőterek és az árak sem. Ennek egyetlen oka, hogy a túl sűrű elhelyezkedés miatt, ezt külön próbáljuk meg szemléltetni.

Ami érdekes, hogy hazánkban a Pécs-Pogány viszonylatban rögzítették a viteldíjat 37,5 dollárban és nem Debrecen vagy Budapest-Ferihegy útvonalat vették alapul. Tekintettel arra, hogy a Budapest Airportnak a Főtaxival van szerződése a reptéri személyszállításra, értsd taxizásra, így a honlapjukon található kalkulátoron lekértük mibe kerül a fuvardíj a Liszt Ferenc repülőtér 2. terminál és a Belváros, Erzsébet tér között. Az út hossza 20,7 km, az időtartam 29 perc, a viteldíj: 6,874 – 8.402.- forint. Ez 300 forintos napi árfolyamon 23-28 USD. Ez kedvezőbb ár a pécsinél, de itt nem szabad általánosítani, mert eltérőek a távolságok. Van, ahol mindössze pár kilométer, de van, ahol ez 70-90 is lehet.

A legtöbb olcsó repülőtéri taxit pedig Afrikában és Közép-Ázsiában találjuk a tanulmány szerint. A benini Cotonou-ban működő Cadjehoun repülőtérről csupán egy dollárba kerül egy városközpontba tartó taxiút, ugyanennyi a tarifa a tunéziai Tozeurben lévő Nefta nemzetközi repülőtérről, a nicaraguai Bluefields repülőtérről, és a szintén nicaraguai Puerto Cabezas reptérről. Afrika és Ázsia igen sok országában egyrészről az ár megállapodás kérdése, másrészről a végösszeg alkuképes.

Mindez a felmérés arra jó, hogy aki ritkábban utazik, az is tudjon számolni vele, milyen taxi költségekkel számoljon, ha ezt a formát óhajtja kipróbálni és nem tömegközlekedési eszközön jutna a legközelebbi városba

Cash/illusztráció: FleetLogging

Forrás: Matadornetwork