Jöhet a virtuális bemutató

 

Mindössze két héttel a kitűzött időpontja előtt ismét lefújták az évente körülbelül egymillió látogatót vonzó New York-i Autószalont. Az ok, ahogy tavaly is, a koronavírus-járvány jelentette fertőzésveszély – olvasható az autopro.hu oldalán.

A járvány miatt már a 2020-ban is elmaradt New York-i eseményt idén augusztus 20. és 29. között rendezték volna meg. Még korábban ebben az évben az Észak-Amerikai Nemzetközi Autóshow-t is törölték, amit két és fél év kimaradást követően idén júniusban tartottak volna meg. A csakugyan a vírus jelentette veszély miatt lemondott beltéri esemény azonban kapott egy alternatívát. Szervezői szeptember 21-26. között a michigani Pontiac-ban rendezik meg a javarészt kültéri eseményt Motor Bella néven.

Az autógyártókat és beszállítókat is felvonultató rendezvényen interaktív kijelzőkkel, illetve demonstrációkkal várják a vendégeket, továbbá megpróbálnak megjelenési lehetőséget biztosítani azoknak a vállalatoknak, melyek New Yorkban állítottak volna ki.

Miután 2020-ban szinte minden nagyobb autós kiállítást töröltek a világjárvány miatt, a szervezők és a kiállítók is abban reménykedtek, hogy idén már sor kerülhet a jelentős leleplezéseknek otthont adó alkalmakra. A terveket azonban keresztülhúzta a koronavírus-járvány új hulláma és a fertőző delta-variáns.

Ez azt jelenti, hogy az autógyártóknak virtuális formában kell bemutatniuk új modelljeiket, ahogy azt már 2020-ban is tették. Az egyik típus, amiről New Yorkban rántották volna le a leplet, a Jeep következő generációs Grand Cherokee terepjárója, amit most lehet, hogy interneten keresztül láthat majd először a világ.

A kiállítások ellehetetlenülése a bemutatók online térbe helyezésén kívül más következményekkel is járhat. Az autószalonok formája megváltozhat, mint ahogy azt a Motor Bella, valamint a Párizsi Autószalon példája is mutatja. Utóbbi 2022-ben személyesen és digitális formában is látogatható lesz.

A járvány ezenfelül bizonytalanabbá teszi az autóshow-k jövőjét, melyektől a drága jelenlét miatt már a pandémia előtt elkezdtek elfordulni az autógyártók.

A Detroit News szerint a bizonytalanság ellenére Mark Schienberg, a New York-i Autószalon elnöke hisz benne, hogy a rendezvény a járvány lecsengése után egy erősebb és nagyobb formában térhet vissza. „Teljesen biztosak vagyunk abban, hogy ez így lesz, mikor a kiállítás 2022 áprilisában visszatér a szokásos tavaszi dátumához” – fogalmazott.

Cash/fotó: autopro.hu