Biztos védekezés: be se kapcsold

 

Már a 2021-es biztonsági ülésen elhangzott az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) részéről: gyakran kapcsoljuk ki és be okostelefonunkat. A bizottság ugyanakkor hozzátette, száz százalékos védelmet természetesen ez sem adhat, viszont megnehezíti az áldozat készülékének hosszabb távú megfigyelését – írja a Bloomberg.

Neal Ziring, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) műszaki igazgatója szerint ez a védekezési mód egész egyszerűen megnöveli a kiberbűnözők költségeit. Hozzátette: javaslatuk egyébként már az NSA tavalyi biztonsági útmutatójában is megjelent.

A biztonsági szakemberek szerint abban, hogy noha a kémprogramok telepítése ma már a felhasználó tudta nélkül is megvalósítható – elég, ha mondjuk, egy rosszindulatú linkre kattintunk – folyamatos, észrevétlen futtatásuk azonban már bonyolultabb, ha a telefon újra és újra betölti az operációs rendszerét. A hackerek pedig arra alapoznak, hogy az emberek többsége ritkán indítja újra készülékét, így elég egyszer behatolniuk, és onnantól kezdve gyakorlatilag bármeddig megfigyelhetik a gyanútlan felhasználókat.

A szakértők ezért azt javasolják, hogy hetente legalább egyszer indítsuk újra telefonunkat. Bár a hackerek ettől még behatolhatnak a készülékbe, ám ez mindenképp többletmunkát okoz nekik. Végezetül megjegyezték, hogy a tökéletes védekezés valószínűleg nem létezik, elég, ha azt nézzük, hogy a Pegasus-t fejlesztő NSO amerikai leányvállalata már olyan kémszoftvert is fejlesztett, amely a telefon gyári állapotra való visszaállítása után is tovább működik.

Ennyire egyszerű lenne? Nos, nem hiszem, de az biztos: akit akartak, eddig is lehallgattak és megfigyeltek, és aki ebben az elektronizálódott világunkban ezen meglepődik, az több mint naiv…

Cash/fotó: youtube.com