Most a chip, pár éven belül az akkumulátorhiány jelent gondot

 

 

Az elektromos autók gyártásában, napjainkban a chiphiány okoz komoly gondot, ismét gyártósorok állnak le emiatt. Egy elemzés szerint, akár 2025-re nem lesz elegendő akkumulátor az e-járművekhez.

A Bank of America elemzése szerint akár már 2025-re hiány lehet a járművekben használt akkumulátorokból. Az elektromos autók világszerte növekvő népszerűsége komoly kihívás elé állítja az iparágat – írja a Yahoo Finance.

Az amerikai nagybank modellje szerint 2025-2026-ban már megmutatkozhat az akkumulátorhiány, majd 2030-ig csak súlyosabb lehet a helyzet. Ennek oka egyszerűen az, hogy miközben világszerte hatalmas lendülettel nő a kereslet az elektromos járművek iránt, az akkumulátorgyártás nem tudja tartani a lépést a piaci növekedéssel – állítják az elemzők.

A növekedés pedig azt jelenti, hogy az elektromos autók széles skálájának piaci penetrációja 2025-ben 23 százalékos, 2030-ban 40 százalékos, 2040-ben pedig már 67 százalékos lehet.

A banknál hozzátették, a növekedést egyszerre támogatják a szigorodó CO2 kibocsátási szabályok, de az amerikai autópiac fokozódó kereslete is döntő fontosságú.

Végül az elemzők hozzátették: a tavalyi évben az olajpiaci kereslet érezhetően lecsökkent, felgyorsítva ezzel a megújuló energiaforrások növekedését. Ez pedig szintén katalizátorként tud hatni az elektromos autókra történő átállásban, mivel számos vállalat dönt úgy folyamatosan, hogy igyekszik minél gyorsabban megfelelni a környezetvédelmi előírásnak. Vagyis a cégek is cserélik le a flottáikat elektromos modellekre, ami tovább gyorsíthatja az akkumulátorok iránti keresletet.

Érdemes lenne az alternatív lehetőségeket komolyabban támogatni, mert félő, ha nem kellő időben reagálnak e problémára a fejlesztők, gyártók, akkor nem tudják tartani a károsanyagkibocsátásra vonatkozó előírásokat.

Cash/fotó: Google