Névhasználatokon folyik a vita

 

A General Motors és annak autonóm technológiát fejlesztő Cruise leányvállalata perkeresetet nyújtott be egy másik amerikai autógyártóval, a Forddal szemben, amiért az a BlueCruise névvel látta el új vezetéstámogató rendszerét – írja a Reuters.

A General Motors (GM) szerint, riválisának névválasztása sérti a saját, Super Cruise vezetéstámogató rendszerének, valamint a Cruise vállalat védjegyét. Az OEM, ami közleményében azt írja, hogy sikertelen tárgyalások után terelte jogi útra az ügyet, azt akarja elérni, hogy a Ford ne használhassa a BlueCruise elnevezést, valamint fizessen kártérítést.

Válaszul kiadott közleményében a Ford azzal érvel, hogy a vásárlók évtizedek óta ismerik a cruise control (magyarul tempomat) kifejezést, a cruise, azaz „cirkál” szót pedig a gyártók gyakran használják a funkció rövidített jelöléseként.

A sima tempomatnál valójában többet tudó, megfelelő viszonyok között a kéz kormányról levételét támogató BlueCruise technológia nevének első fele a Ford emblémáját leíró Blue Oval, vagyis „Kék ovális” megnevezésből ered.

A Reuters beszámolója szerint a Ford áprilisban jelentette be az idéntől kínált technológia nevét. A GM 2012-ben jelentette be a Super Cruise név használatát, míg Cruise vállalata 2013 óta működik – olvasható a cikkben.

Cash/fotó: Google