Idehaza csökken a vihar, visszatér a nyár

 

 

Megszűnnek az orkán erejű széllel lecsapó viharok, idehaza visszatér a júliusi nyári meleg, ám a hét első felében a hőmérséklet napközben nem emelkedik 30 Celsius fok fölé – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Európa nyugati részének időjárását anticiklonális hatások alakítják, így jellemzően nyugodt, napos arrafelé az idő. Az Ibériai-félszigeten a hőmérséklet helyenként eléri a 39, 40 fokot is. Az anticiklon keleti peremén egy hidegfront okoz lehűlést a Kelet-európai-síkságon, nyomában záporok is előfordulnak.

Térségünk tágabb környezetében, illetve a Balkán- és az Itáliai-félsziget déli részein egy hidegörvény hatására a labilis légtömegben többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, helyenként intenzív csapadék, felhőszakadás kíséretében. A Kárpát-medencében egyre inkább a fentebb említett hidegfront stabilizáló hatása válik dominánssá, így egyre kevesebb helyen számíthatunk záporra, zivatarra. Ugyanakkor kedden az északkeleti tájakat egy kisebb hidegcsepp érinti, így itt még további csapadék várható.

Magyarországon kedden a Dunántúl egészén napos idő várható kevés gomolyfelhővel, másutt ugyanakkor intenzív lesz a gomolyfelhő-képződés. Hétfőn az északnyugati tájak kivételével többfelé, akár több alkalommal kell számítani záporok, zivatarok kialakulására, amelyeket felhőszakadás kísérhet. Estefelé nyugat felől elkezd csökkenni a felhőzet, ezzel együtt pedig egyre kevesebb helyen valószínű csapadék: az éjszaka első felében még a Dunántúl déli és keleti részein is előfordulhat zápor, zivatar, éjfél után és kedden inkább már csak a Dunától keletre alakulhatnak ki valamelyest már kisebb számban.

Kedden délután az Északi-középhegység térségében hevesebb zivatarokra is van esély. Az északias szél sokfelé lesz élénk, hétfőn a Nyugat-Dunántúlon erős is, kedden pedig már máshol is több helyen kísérik erős lökések a légmozgást. Zivatarok környezetében is lehetnek átmenetileg erős vagy akár viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 21 és 28 fok között alakul, de az északkeleti csapadékos tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb is lehet – olvasható az előrejelzésben.

Forrás: OMSZ