Négyes szintű önvezetésre képes

 

Augusztusban autonóm robotaxi tesztelését kezdi meg a Hyundai Motor. A jármű Szedzsong városában fog közlekedni, ahol az utasok a mobiltelefonjukat használva rendelhetik majd magukhoz azt – olvasható a közleményben.

A Hyundai által RoboShuttle-nek nevezett pilotszolgáltatás Hyundai H350 kistehergépjárművével fog megvalósulni, amit négyes szintű, a Hyundai Motor saját mérnökei által fejlesztett önvezetési funkcióval látnak el.

A működést felügyelő sofőrrel a volánja mögött a jármű a 2007-ben Dél-Korea új fővárosaként alapított Szedzsong kormányhivatali komplexuma és a város nemzeti arborétuma közötti 6,1 kilométeres szakaszon fog működni, ahol összesen húsz megállóban vehet fel, illetve tehet le utasokat.

Az önvezető jármű a Shucle kisbuszos szolgáltató flottájába lesz implementálva. A Shucle a Hyundai Motor Csoporthoz tartozó, mesterséges intelligenciát (MI) fejlesztő AIRS Company által működtetett személyszállító szolgáltatás.

A Shucle szolgáltatása keretében, csakúgy, mint a közönséges fuvarmegosztásnál, egy telefonos applikáción lehet járművet rendelni. Az utazni vágyók elhelyezkedésének és az utasok ismert célállomásainak ismeretében pedig egy algoritmus határozza meg, hogy a járműveknek hol és milyen sorrendben kell megállnia. A Hyundai szerint a megoldás segíthet hatékonyabbá tenni a tömegközlekedést.

Ugyanez az MI-alapú algoritmus fog működni az autonóm robotaxi is, ami így mindig az optimális úton juthat el oda, ahol éppen szükség van rá.

A Hyundai júliusban várja azok jelentkezését, akik kipróbálnák az önvezető taxit, később pedig a szolgáltatást más koreai régiókra is kiterjesztené – ad hírt a koreai tervekről az autopro.hu website.

Cash/fotó: Hyundai Newsroom