Kétlövetű, öt méterről bénító hatású

 

Egyelőre harminc darab Taser X2 típusú, modern elektromos sokkolót kapott a rendőrség. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása alapján az eszközök a Rendőrségi Oktatási és Kiképzési Központhoz kerültek, hogy a hivatásos állományt kiképző instruktorok sajátítsák el először azok használatát – értesült a Magyar Nemzet.

A közterületi szolgálatot ellátó járőrök és a nyomozók – a tanfolyamok és a beszerzések rendjéhez igazodva – előreláthatólag az utolsó negyedévben kapják meg a sokkolókat.

A rendőrség először 2011-ben szerzett be kipróbálásra három elektromos sokkolót, majd később, 2016-ban ötszáz sokkolópisztoly és ezer sokkolóbot beszerzésére írtak ki pályázatot. A tavaly indult fegyverzetmodernizációs program idén jutott el abba a stádiumba, hogy a hivatásos állomány szolgálati maroklőfegyvereinek cseréje mellett ezt a külföldön már bevált eszközt is alkalmazhassa a magyar rendőrség.

A most rendszerbe állítandó eszközt a rendőrség mellett a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységei is megkapják.

Az amerikai Taser X2 kétlövetű elektródkilövő, amellyel ötméteres távolságon belül két lövést is le lehet adni: hibázás esetén akár egy második lövést vagy két találattal két célpont sokkolását is lehetővé teszi. A gyártó az eszközt lézeres célpontkijelölővel is ellátta, ami garantálja a pontos használatot, valamint a vétlen személyek biztonságát. A Taser X2 kis áramerősségű, nagyfeszültségű elektromos kisüléssel stimulálja az érző- és mozgatóidegeket. A bőrben található érzőidegek felveszik az elektromos impulzusokat, a sokkolt ember ideiglenesen lebénul.

Információnk szerint a magyar instruktorokat amerikai kiképzők vértezik fel a sokkolópisztoly használatára, akik a későbbiekben a megyei rendőr-főkapitányságoknak adják tovább megszerzett tudásukat.

A Taser X2 beszerzési ára kiskereskedelmi forgalomban 1600 amerikai dollár. Nyilván nagyobb tételben, rendvédelmi szervek részére ez megkapható ezer dollár alatt is.

k.z.t./fotó: youtube.com