Hatástalanították és elszállították a veszélyforrást

 

Száz kilogrammos szovjet légibombát hatástalanítottak és egy másik légibomba-maradványt is találtak a honvédségi tűzszerészek a Dunában, a Lánchíd közelében vasárnap délelőtt.

A Duna medrében fellelt eszköz kiemelését követően a tűzszerészek egy 100 kilogrammos szovjet légibombát azonosítottak. Az eszköz éles orrgyújtó szerkezetét eltávolították. A helyszín átvizsgálásakor előkerült egy 250 kilogrammos szovjet légibomba maradványa is. Ez azonban nem tartalmazott gyújtószerkezetet.

A tűzszerészeti munkák miatt június 20-án, vasárnap reggel 8 órától forgalomkorlátozás történt a Lánchíd környékén. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) lezárta a forgalom elől – többek között – a budai alsó rakpartot a Dombóvári út és a Halász utca között, a Széchenyi István teret, az Arany János utca-Nádor utca-Wekerle Sándor utca által határolt területet, az Apáczai Csere János utcát, a Széchenyi felső rakpartot az Arany János utca és a Széchenyi István tér között, az Alagutat, a Clark Ádám teret, a Fő utcát a Jégverem utca és a Clark Ádám tér között. A Dunán hajózási zárlatot vezettek be reggel 7 órától.

A tűzszerészek mindkét eszközt vízi úton szállítják el a helyszínről, majd a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére vitték későbbi megsemmisítésre.

A munkálatok idejére korábban mintegy 300 méter sugarú körben elrendelt – több forgalmas útszakaszt, a közösségi közlekedést is érintő – kiürítést és lezárást feloldották, miután a robbanóeszközöket hatástalanították.

k.z.t./fotó: Google