Tisztább motor, jobb teljesítmény, kisebb fogyasztás

 

A magyar autósok több mint fele részben a drágább, prémium üzemanyaggal közlekedik, minden hatodik sofőr pedig kizárólag ilyet tankol. Az üzemanyag minősége, a töltőállomás elhelyezkedése és az üzemanyag ára alapján választanak benzinkutat a magyar autósok – derül ki a Mol országos kutatásából.

A felmérés szerint az érintett autósok több mint fele részben, minden hatodik pedig kizárólag prémium üzemanyagot tankol. A vásárlók elsősorban az autó motorját védik ezzel a fajta üzemanyaggal, de a kisebb fogyasztás, az alacsonyabb környezetterhelés is ott van a döntési szempontok között. Főként a motor tisztán tartása (40%), a magasabb teljesítmény (39%) és a jobb minőség (36%) miatt választják a magyar autósok a prémium üzemanyagokat.

Akik nem tankolnak prémium üzemanyagot, azok elsősorban a magasabb árral magyarázták ezt. Sokszor előbukkant a válaszok között, hogy a normál üzemanyag minősége is megfelelő a válaszadók számára. Azzal az állítással ugyanakkor a megkérdezettek több mint 80 százaléka egyetért valamilyen mértékben, hogy a prémium üzemanyag használata megnöveli az autó élettartamát.

Vagyis az ár/érték arányt tekintve hozzáadott értéket jelent a prémium üzemanyagok használata. Ezt támasztja alá az is miszerint a legtöbben (74%) az üzemanyag minősége alapján választanak töltőállomást, az ár (68%), az elérhető árengedmény (59%) illetve az elhelyezkedés (55%) csak ezután következik a szempontok sorában. A hazai autósok e tekintetben erősen ragaszkodnak a szokásaikhoz, 93% válaszolta azt, hogy legutóbb is a „megszokott” töltőállomáson tankolt. A többség tisztában van vele, hogy a motor tisztább üzemű, nagyobb teljesítményű és hosszabb élettartamú lesz a prémium üzemanyagok használata esetén.

Szintén jelentős azoknak az aránya, akik szerint prémium üzemanyag használatával csökkenthető a fenntartási/szervizelési költség, ami szintén fontos szempont lehet az ár/érték alapú döntésben. A női autósok különösen a prémium üzemanyagok megbízható motorműködésben megmutatkozó előnyeit értékelik: körükben az átlagosnál magasabb azok aránya, akik télen (a biztonságos indulás és megérkezés érdekében), vagy hosszabb utak előtt választják a prémium üzemanyagot – olvasható a hazai legnagyobb üzemanyag-forgalmazó jelentésében.

Cash/fotó: evo.mol.hu