Budapestről indultak a szír menekültek

 

Az embercsempészet jól fizető üzletág, pláne pandémiás időben, amikor kuncsaft sincs, csak ha lebukik az ember, éveket ülhet akár egyetlen fuvarért is. Az elmúlt héten két fővárosi taxis is lebukott Szombathely közelében, szír állampolgárokkal tartottak a nyugati határ felé, mindkét esetről beszámoltunk .

Joggal merülhet föl a kérdés: miért rugózunk ezen a két ügyön, hiszen valamiből mindenkinek élni kell. Ez igaz, csak az nem mindegy milyen kockázat mellett? Üvöltően feltűnő sárga taxival, messziről is láthatóan külföldi utasokkal a határ felé – gondoljon bele mindenki, ez a határőrizeti szerveknek kihívás lenne?

Mint az előző eseteknél leírtuk, az embercsempészetért alapesetben öt évet lehet kapni és mivel a kormányzat számára az illegális migráció kiemelt kérdés – nem véletlen, hogy az elmúlt években a Büntető Törvénykönyvet is e témakörben szigorították –, az igazságszolgáltatásban ítélkezők sem fogják kíméletesen kezelni az embercsempészet miatt elfogottakat.

Tehát a legjámborabb taxis is letöltendő szabadságvesztésre számíthat, aki pedig netán visszaeső, azt még jobban „megmérik”.

 

Ha valaki a legkisebb ítélettel szeretné megúszni ezt az évekig is elhúzható eljárást, az ingét, gatyáját kifizetheti egy jó nevű ügyvédre.

Mindezeket érdemes végiggondolni, mielőtt bevállal bármelyik taxis is egy fuvart a határra vagy annak közelébe.

Álljon elrettentő példaként e két fővárosi mezítlábas fuvarozó Vas megyei esete.

k.z.t./fotó: police.hu