Hogyan is alakul a biztosítás? Sok kérdés merül fel a témában, vajon a biztosítók mikor és hogy módosíthatják a díjakat?

 

A gépjármű felelősség biztosítást a biztosító társaságok 60 nappal előre tudják meghirdetni, majd ezt követően kerülhet alkalmazásra az új díj a meghirdetett időponttól. A biztosító társaságok bármikor hirdethetnek díjat 60 nappal előre. (extrém esetben, akár naponta is…)

Új gépkocsi vásárlása esetén, a forgalomba lépés pillanatában, a gépjármű üzemeltetésének jellege: normál használat! (Ha az adott pillanatban egyéb olyan felhasználási mód van, akkor azt be kell jelenteni a biztosító felé, mivel az díjmódosító tényező)

Évfordulónál mindkét félnek jogában áll felmondani a szerződést indoklás nélkül, az évforduló előtt maximum 30 nappal. Egy esetleges káresemény bekövetkezésekor a biztosító társaság térítési kötelezettsége fennáll, akkor is, ha adott évben a normál használat utáni díjszabást fizette meg az ügyfél!

Casco szerződés esetében az állami támogatást igénybevevők vállalták, hogy az autót taxi üzemmódban használják 3 évig! A kereskedőnek a gépkocsi átadásakor ellenőrizni kell, hogy az adott jármű rendelkezik-e élő casco szerződéssel. Sok esetben az átadásra kerülő dokumentumokon olvasható, hogy „Az ügyfél vállalja a casco szerződés megkötését, valamint a díjjal rendezettségét” Az IFKA felé a kereskedőnek 60 nap áll rendelkezésére a kötvényt leadni.

A megkötés időpontjától a beérkezett dokumentumok ellenőrzése és elfogadása után az adott társaságnak 14 napja van a kötvényesítésre, majd ezt követően kerül kiküldésre a kötvény az ügyfél részére.

A casco díjak számolásához minden ügyfélnél több adatra van szükség.

Fontos a lakcím, születési dátum, casco és KGFB bónusz fokozat, autó típusa és felszereltsége. (Ezen kívül még viszonylag sok adatra van szükség, ami befolyásolja a díjat akár kedvező, akár kedvezőtlen irányba) Ezen adatok meglétével pontos kalkulációt lehet készíteni. Minden esetben engedélyköteles (vagy pótdíjas) a taxi üzemmód miatt.

A díjakat igen nehéz behatárolni az előbbiekben felsorolt adatok hiányában.

Javaslom, a pályázatotok beadása előtt mindenképpen kérjetek személyre szabott díjkalkulációt.

A Lengyel -Lengyel Kft Képviseletében:

Lengyel Zsanett Független Biztosítási Alkusz

06/70-4320107   06/70-4290107