Migránsokat fuvarozott Vas megyében

 

A fővárosi taxisok számára kötelezően előírt sárga szín előnyt és hátrányt is jelent. A nagyobb forgalomban könnyebben észrevehető a szolgáltató és akár leinthető, míg Vas megyében a rendőrök érdeklődését is felkelti a rikító színű fővárosi fuvarozó a határ közelében.

Még zajlott 2021. június 1-én a nagy torlódást okozó, padkán elakadt kamion mentése a Vas megyei Gyöngyösfaluban, amikor a szomszédos Lukácsházán a rendőrök megállítottak egy sárga taxit. A jármű utasokat szállított, akik a nyugat.hu információi szerint hazánkban illegálisan tartózkodó menekültek voltak.

A jármű oldalán lévő felirat alapján a taxis szabadúszó, nem tartozik egyik fővárosi társasághoz sem.

Arról egyelőre nincs információ, hogy hány menekült utazott a Dacia típusú taxiban, mintahogyan arról sem, hogy a sofőr tisztában volt-e azzal, hogy kiket szállított. A rendőrség azt ígérte később ad tájékoztatást a részletekről.

Addig is annyit nem árt tudni, hogy a taxisofőröktől az igazságszolgáltatás elvárja azt a bizalmatlanságot, hogy a fővárosból a nyugati határra utazni szándékozóknál éljen a gyanúval, migránsokról lehet szó. Már számtalanszor leírtuk hasonló eseteknél, hogy a nyomozók meg fogják gyanúsítani a sofőrt és büntetőeljárást indítanak ellene. A vizsgálat során többszöri kihallgatásra kell számítani és roppant nehéz bizonyítani, hogy a taxis nem tudott utasai valós szándékairól. Arról nem is szólva, hogy a Büntető Törvénykönyv pontosan meghatározza az embercsempészet fogalmát és büntetési tételeit:

 

  1. § (1)Aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) *  A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az embercsempészést

  1. a) vagyoni haszonszerzés végett,
  2. b) államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, vagy
  3. c) az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény, illetve eszköz megsemmisítésével vagy megrongálásával

követik el.

(3) *  A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha az embercsempészést

  1. a) a csempészett személy sanyargatásával,
  2. b) fegyveresen,
  3. c) felfegyverkezve,
  4. d) üzletszerűen vagy
  5. e) bűnszövetségben

követik el.

(4) *  A büntetés öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha

  1. a) a (3) bekezdés a) pontja szerinti embercsempészést a b)-e) pontban meghatározott módon
  2. b) a (3) bekezdés b) pontja szerinti embercsempészést az a), illetve a c)-e) pontban meghatározott módon

követik el.

(5) *  A (3) vagy (4) bekezdésben meghatározott bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(6) *  Aki embercsempészésre irányuló előkészületet követ el, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Azért itt nem babra megy a játék. Már az embercsempészet előkészületéért is három évet lehet kapni. Ha valaki megvalósítja az embercsempészetet, azt alapesetben is egytől öt évig fenyegetik, ha ezért pénzt fogad el – és lássuk be, ingyen senkit nem furikáznak –, az már kettőtől nyolc évet, és ha ezt üzletszerűen, vagyis többször, rendszeresen pénzért teszi, vagy bűnszövetségben, tehát az embercsempészekkel összejátszva, azért már öttől tizenöt évet is kiszabhat a bíróság. Érdemes lenne ezt is megfontolni.

k.z.t./fotó: nyugat.hu