Megjelent a Magyar Közlönyben, jönnek az új rendszámok

 

 

A jogszabályi változásról korábban már beszámoltunk, de minden csak akkor szentesül, ha a magyar Közlönyben is olvasható. Nos, ez is megtörtént, így 2022. július 1-től az újonnan vásárolt gépjárművek már az elfogadott új tartalommal jelennek meg. A taxik esetében ez a különleges és egyedi TX betűjelzést jelenti.

 

 

Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében állandó rendszámtábla a 11/A. melléklet szerint az európai zászlót jelképező kék mezőben 12 ötágú sárga csillagot, fehér H jelzést és Magyarország címerét (a továbbiakban: címer) tartalmazza, ideiglenes rendszámtábla a betűjelből és számjegyből álló kombinációkon kívül az európai zászlót jelképező kék mezőben 12 ötágú sárga csillagot, fehér H jelzést, valamint a címert tartalmazza.

 

Az állandó rendszámtábla jellege szerint lehet a) sorozatban előállított általános, b) sorozatban előállított egyénileg kiválasztott, c) egyedileg előállított vagy d) különleges.

 

 

A rendelet melléklete részletesen szemlélteti az új típusú rendszámtáblák minden lehetséges verzióját. Az alap állandó rendszámtábla, amivel a jövő év második felétől találkozhatunk majd, annyiban tér el a jelenlegitől, hogy a három betű és három szám helyett, 2-szer 2 betű és 3 szám jelenik meg rajta, valamint új elemként feltűnik a magyar címer is.

A jelenlegi szabályok szerint három betűjellel látták el a rendszámtáblákat, ez azonban a jövőben az alábbiak szerint fog változni:

„Az állandó rendszámtábla a latin abc szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból – kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűkombinációkat –, az ezt követő címer után két betűjelből, kötőjelből és három számjegyből áll. A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet.”

 

 

 

 

A különleges rendszámlák, így a diplomata és taxi rendszámok is jelentős változáson mennek majd keresztül, az előbbiek kék, az utóbbiak zöld és sárga festést kapnak. Új megjelenítést kapnak a közigazgatási járművek, az igazságszolgáltatás és rendvédelem gépkocsijai is, nem is szólva a kerékpárt szállítóról vagy az oldtimer autókról – derül ki a kormányrendeletből.

k.z.t./fotó: MK