Elég egy okostelefon a kártyás fizetéshez

 

Tovább egyszerűsödik a kártyaelfogadás. Nem kell külön fizikai terminál, elegendő egyetlen mobiltelefon ahhoz, hogy a taxisoknál vagy bármely más kisvállalkozónál bárhol, bármikor készpénzmentesen lehessen kifizetni a számlát. Ez nem más, mint a softPOS terminál.

Az Erste Bank az elsők között kínálja kisvállalkozói ügyfeleinek a Global Payments Europe által biztosított softPOS terminált, amely a hagyományos megoldásnál több mint 80 százalékkal olcsóbban biztosítja a kártyaelfogadást: nincs előfizetési, regisztrációs vagy éppen készülékbérleti díj sem.

Egyetlen szerződés megkötése után, akár 2-3 napon belül, külön készülék megvásárlása nélkül válhatnak kártyaelfogadóvá az Erste Bank kisvállalkozó ügyfelei a pénzintézet most bevezetett szolgáltatásával.

A softPOS terminál a fizetés új szintjét jelenti: bevezetésével az NFC-képes androidos mobiltelefonok alkalmassá tehetők arra, hogy Mastercard- vagy Visa-kártyák fizetését elfogadják.

Azt már sokan megszokták, hogy a kártyát a mobilba lehet költöztetni és így a telefonnal is lehet fizetni a boltban. Most már viszont a telefon maga is lehet elfogadó terminál, ahol a vásárlók egyetlen érintéssel fizethetnek

– emelte ki Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozásokkal foglalkozó területének vezetője.

 

Eddig a kártyaelfogadáshoz a legegyszerűbb esetben is szükség volt egy különálló készülék megvásárlására vagy bérlésére. Ez nem csak plusz költséget jelentett a vállalkozónak, de egyéb terheket is: a külön készüléknek külön hely kell, hogy vinni és óvni lehessen, figyelni kell a feltöltésére, arra, hogy ki legyen kapcsolva, ha nem használják – majd amikor szükség van rá, be kell kapcsolni, és várni, hogy a hálózattal összehangolódjon.

A softPOS terminállal ezek a gondok egyszerre eltűnnek, a szolgáltatás pedig jóval olcsóbb, mint a hagyományos elfogadás: a kártyaelfogadási szolgáltatás havi díja több mint 80 százalékkal alacsonyabb, mint a fizikai mobil terminál esetében.

Az Erste Bank softPOS szolgáltatásánál nincs csatlakozási vagy regisztrációs díj, a szolgáltatásnak pedig jelenleg nincs előfizetési díja sem, így a kártyaelfogadás biztosítása a vállalkozónak semmibe sem kerül, csak a forgalom után kell jutalékot fizetni. (A kereskedői kártyaforgalmi jutalékok is a piac élmezőnyébe tartoznak, illetve megegyeznek a fizikai terminálok esetében megszokott jutalékokkal).

A softPOS segítségével a kártyaelfogadás rendkívül egyszerű: az alkalmazásba – amelyet a szerződéskötés után aktiválhat a kisvállalkozó – be kell írni a szükséges összeget, a kártyát a készülék hátához (ahol az NFC chip található a legtöbb telefonnál) kell érinteni, és készen is vagyunk.

A bizonylatot e-mailben, vagy más elektronikus csatornán kaphatja meg az ügyfél, de technológiailag arra is fel van készítve a softPOS, hogy a mobiltelefonhoz vezeték nélkül (Bluetooth) kapcsolódó blokknyomtatóval papír alapú bizonylat is készülhessen. Fizetni természetesen nem csak kártyával, de erre képes okostelefonnal vagy okosórával is ugyanúgy lehet.

Az Erste Bank folyamatosan fejleszti digitális megoldásait ügyfeleinek teljes körű kiszolgálása érdekében. A pénzintézet lakossági ügyfelei elsőként érhették el a mobiltelefonos fizetés lehetőségét a választott kártyatársaságtól és mobiltelefon platformtól függetlenül, vagyis fizethettek a mobiljukkal függetlenül attól, hogy Mastercard- vagy Visa-kártyájuk, androidos vagy iOS-s készülékük volt. A bank februártól bevezetett digitális platformja, George folyamatos fejlesztéseivel új szintet hoz a mindennapi pénzügyek intézésében, a szolgáltatások között pedig hamarosan megjelenik a Google Pay is – hangsúlyozta ki Erdei Zsuzsa.

Úgy véljük, a külön eszköz beszerzését nem igénylő mobil terminál megoldások, mint amilyen a GPE softPOS, forradalmasítják a kártyaelfogadást és a legszélesebb kereskedői réteg számára tudnak költséghatékony megoldást biztosítani az elektronikus fizetések területén. A kereskedők csak hozzák az androidos okostelefonjukat, mi adjuk az innovatív, könnyen használható és megfizethető technológiát, valamint a bankkártya elfogadói szolgáltatást – emelte ki Ehman Beatrix, a Global Payments Europe magyarországi vezetője.

A softPOS szolgáltatást az Erste Bank meglévő kisvállalkozói ügyfelei egyetlen szerződés megkötésével igényelhetik. A szolgáltatással egyelőre csak a PIN kód megadását nem igénylő – jellemzően 15 ezer forint alatti – érintéses fizetések érhetőek el, ám júliustól már a nagyobb összegek is kifizethetőek lesznek a GPE softPOS segítségével – olvasható a kiadott sajtóanyagban.

Cash/fotó:mypos.eu