A jövőben ezért 35 ezer dollár illetve börtön jár

 

A Southwest Airlines egyik járatán összeverekedett a légiutas-kísérővel egy renitens utas, és kiverte két fogát, az esetről videó is megjelent. A légitársaság dolgozóit tömörítő szakszervezet nyílt levélben fordult a vezérigazgatóhoz, komolyabb intézkedéseket kérve, mert egyre gyakoribbak az incidensek. 

Az incidens még május 23-án történt, amikor a diszkont légitársaság San Diegóba tartó járatán leszállás közben egy nő nem követte a biztonsági előírásokat. Amikor a légiutas-kísérő megkérte erre, felugrott és arcon ütötte őt, és két fogát is kiverte – számolt be az Aviation24.be.

A verekedést egy másik utas állította le, aki rendreutasította a nőt, és le is ültette. Leszállás után a rendőrség súlyos testi sértés miatt őrizetbe vette a balhézó nőt, a légiutas-kísérőt pedig kivizsgálásra kórházba szállították.

Az eset után az egyik szakszervezet nyílt levélben fordult a Southwest Airlines vezérigazgatójához, hogy tegyen valamit a hasonló esetek megelőzésére.

A Union Local 556 ebben felhívja a figyelmet arra, hogy április 8. és május 15. között 477 esetben találkoztak a cég dolgozói többé-kevésbé problémás, nem együttműködő utassal a járatokon, ami kiugróan magas szám, de több légitársaságnál megfigyelhető a tendencia, ez pedig nem tolerálható tovább.

A szakszervezet vezetője szerint megváltozott az utazóközönség hozzáállása a személyzethez, akiknek a mostaninál hathatósabb eszközökre lenne szükségük a járatok biztonságának fenntartására.

Az érdekképviseletnek kételyei vannak a fedélzeti alkoholárusítás gyakorlatával kapcsolatban is, valamint arányos erődemonstrációt szeretne, ezek között említik a járatokról kitiltott utasok listájának bővítését, vagy a civil ruhában utazó légimarsallok számának növelését.

A közelmúltban megszaporodott esetek miatt Steve Dickson, a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) vezetője még az év elején közölte, hogy zéró toleranciát hirdettek a személyzet tagjai elleni túlkapások ügyében, és akár 35 ezer dollár pénzbüntetést és azonnali börtönbüntetést is magával vonhat, ha valaki vét a szabályok ellen.

A szervezet adatai szerint általában évente 100-150 ilyen esetet jelentenek a hatóságnak, de idén csak május elejéig már 1300 incidensről szerzett tudomást az FAA, leggyakrabban maszkviselési szabályok be nem tartása és alkoholos befolyásoltság a fő ok – olvasható az airportal.hu anyagai között.

Cash/fotó: Twitter