A Liszt Ferenc légikikötő is ide tartozik

 

Közel száz európai légikikötő vállalta, hogy 2050 helyett már 2030-ra nullára csökkenti szén-dioxid-kibocsátását. E cél megvalósítása mellett kötelezte el magát a Liszt Ferenc repülőtér is.

Ezt az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI Europe) által szervezett online konferencián jelentették be. A plusz feladatokat kitűző repülőterek között volt olyan is, amely már most karbonsemlegesen működik, így a svédországi Swedavia által üzemeltetett 10 repülőtér.

Az athéni repülőtér 2025-re vállalata a cél elérését, az évtized végére a norvég Avinor 44 (köztük Oslo) és a finn Finavia 21 repülőtere (Helsinkivel együtt), a nizzai, a római légikikötők, valamint az amszterdami, eindhoveni, luxembourgi, lyoni, marselle-i, tallini és baseli repülőtér lesz az évtized végére nettó karbonsemleges.

A résztvevők a szén-dioxid-kibocsátásukat nullára csökkentik, így a továbbiakban nem lesz szükség az emisszió karbonkvótával történő ellentételezésére.

Az ACI Europe emellett bejelentette azt is, hogy a járvány ideje alatt további 24 repülőtér csatlakozott a felhívásukhoz, így mostanra 29 ország 235 légikikötője vállalta, hogy 2050-ig eléri a teljes karbonsemlegességet. Ezek bonyolították Európa légiutas-forgalmának közel 70 százalékát 2019-ben.

A kezdeményezéshez a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője is csatlakozott korábban, már több éve karbonsemleges minősítésű a magyar főváros légikikötője az ellentételezésnek köszönhetően, de szintén 2030-ra vállalta a teljes kibocsátás-mentességet.

Olivier Jankovec, az ACI Europe vezetője beszédében azt emelte ki, hogy a 2030-ig karbonsemlegességet vállaló repülőterek bőven túlteljesítik az unió előírásait, mivel a Green Deal nevű környezetvédelmi program értelmében az évtized végéig csupán 55 százalékos csökkentést kellene végrehajtani.

Adina Valean, az Európai Bizottság közlekedési biztosa a konferencián felszólalva azt emelte ki, hogy az ACI Europe vállalásának rendkívül nagy jelentősége van az uniós karbonkibocsátást csökkentő programokban, és üdvözölte, hogy közel 100 repülőtér az eddigieknél is nagyobb szerepet vállalt ebben – olvasható az airportal.hu tudósításában.

Cash/fotó: Google