Ma, amikor e cikket írom, május 25-e van. Sokan csak most ébrednek rá, hogy elmulasztották beküldeni személyi jövedelemadó bevallásukat. Néhányan meg majd csak az adóhatóság értesítésekor döbbennek rá erre.

 

Ilyenkor mi a teendő? Büntetés várható? Vagy adóellenőrzés? Valószínűleg egyik sem. Az adóhatóság ma már elnézőbben áll a határidő-túllépéshez. Akik észreveszik mulasztásukat, és pótolják, vélhetőleg nem számíthatnak büntetésre. Főleg, ha a késedelemnek indokolható oka van. Ez esetben igazolási kérelem nyújtható be, melynek formanyomtatványa a NAV oldaláról letölthető.

Adóbevallásunk késedelme esetén az első és legfontosabb szabály, hogy természetesen mihamarabb pótoljuk. A késett bevallásokat az eredeti nyomtatványon kell beküldeni. Egyéni vállalkozóknak ez ma már kizárólag elektronikus úton lehetséges. A 2020-as személyi jövedelemadó nyomtatvány jele 20SZJA, a nyomtatványlistában viszont 2053-ként jelenik meg. Mindkét jelölés ugyanazt a nyomtatványt takarja.

A bevallási íven alapesetben semmiféle külön jelölést nem kell alkalmazni (javítás, önellenőrzés, stb.). A kiállítás dátumához viszont értelemszerűen a valós dátumot írjuk.

Tapasztalatok szerint az adóhatóság a bevallási határidőt követően egy-másfél hónap után szólít fel az elmulasztott bevallás pótlására. Az első felszólítást 15 napon belül követi a második. Ha esetleg erre se reagálunk, akkor már valóban jöhet a bírság. De hát miért várnánk ezt meg…?

-oli-