Most sem kellett keresgélnem, a téma adta magát, hogy mi kerüljön az asztalra. Felvetődött, hogy már régen készült nálunk sertés szűzpecsenye. Nosza, kaptam magam, beszereztem egy szép csíkot, s hozzáláttam a konyhai műveleteknek.
Legyen a címe: Baconba tekert szűzérmék egyben sütve, tejszínes gombamártással, zsemlegombóccal.
A húst először besóztam, borsoztam, meglocsoltam olíva olajjal, majd pihentettem egy órát. Mikor kipihente magát, elősütöttem pár percig minden oldalát hirtelen, egy kevés forró olajon, csak hogy éppen kérgesedjen, a leve benne maradjon.
Még kissé langyos volt, midőn megszórtam némi rozmaringgal, bazsalikommal. Ezután óvatosan rátekertem a bacon-csíkokat, kapott némi aprított hagymaszárat, majd kevés olaj rálocsolása után kb. egy deci bort alá, s ment a sütőbe.
Nem fedtem le, közepes hőfokon puhult mintegy 25-30 percet, semmi többet! Ez fontos, hogy ki ne száradjon!
Mindeközben a mártással is foglalkoztam. Pirítottam némi hagymát kevés zsíron, majd erre dobtam a szeletelt gombát, só, bors, szerecsendió fűszerezéssel. Levét elpárolva, besűrítettem főző tejszínnel, s ezzel is megvoltam. Már csak a félkész zsemlegombócot kellett kifőzni hozzá, mivel most nem volt időm a házi gombóc készítésére. Persze ez is mellőzhető, mivel igen jó tud lenni spagettivel is.
De térjünk vissza a tálaláshoz. A némiképpen pihentetett sültet éles késsel szépen felszeleteltem, elhelyeztem a tányéron a zsemlegombóccal együtt, meglocsoltam a gombamártással. Kínáltam hozzá tejfölös uborkasalátát, s jól illett hozzá egy hideg rozé fröccs.
Erősen javaslom elkészítését, igen finom falat!
Jó étvágyat kívánok hozzá:
Soós István, a fakanalas ex City22