Jövő májusban jönnek az új rendszámok

 

A Magyar Autóklub értesülése szerint napokon belül megjelenik a rendelet, amely az új formátumú rendszámokkal összefüggő részletes szabályokat tartalmazza. Kérdés: lesz-e változás a taxi rendszámozásában?

 

A három betűt, illetve számot, egy magyar zászlót és egy nagy H betűt tartalmazó, jelenleg használt rendszámformátum 1990 nyarától kezdve került a gépjárművekre. Ez kapott 2004-ben, az uniós csatlakozáskor kék alapszínt, amellett természetesen, hogy a trikolór helyét az EU csillagai vették át – írta az Autósélet.

A lap úgy tudja, hogy jövő májusban lép hatályba az új szabály, tehát 2022 tavaszától adják ki az új rendszámokat, négy betű és három szám formátumban.

Egy ideje sejteni lehetett, hogy változásra készül a jogalkotó, hiszen napjainkban az S-sel kezdődő betűkombinációnál tartunk, s már csak a T-s, a V-s és a Z-s sorozat van hátra, ebből kifolyólag lassan elfogynak a jelenleg alkalmazott elv szerint kiosztható azonosítók. Sőt, a muzeális minősített veterán járművek OT betűjelű rendszámaiból is nagyon kevés kiadható maradt, ezért is indokolt az új változat bevezetése.

A bal szélen futó, uniós zászlót és H felségjelzést tartalmazó kék sáv továbbra is megmarad, újdonság azonban, hogy az első két betű után beillesztik a magyar címert. Várhatóan rövidesen azt is nyilvánosságra hozzák, hogy mi lesz a különleges rendszámokkal, az ügyfelek kérésére legyártott, egyedi változatokkal és a motorok jelzéseivel.

A taxisok számára további kérdés, hogy a rendelet szabályozza-e és ha igen, miként, a fuvarozók járműveire vonatkozó előírásokat. Jelenleg a zöld rendszám már nem mutatja az autó taxi voltát, csak annak sárga színe.

Ez viszont csak a fővárosban kötelező. Így a vidéki taxik leszedett szabadjelzővel és zöld rendszámmal már jól illeszkednek a civil autók sorába. Az ellenőrzésük így szinte lehetetlenné válik. Valószínűleg ez nem lehet a cél, de hogy az illetékesek ténylegesen mit gondolnak, azt legkésőbb a jogszabály megismerése után megtudjuk.

Forrás: Autósélet