A technológiai váltás gátjai

 

A magyar fővárosban megkérdezettek 72 százaléka értett egyet azzal a szándékkal, miszerint 2030-tól ne lehessen csak belsőégésű új gépjárműveket értékesíteni. A nemzetközi felmérés szerint a környezetkímélőbb technológiák elterjedésének gátja a magas vételár, a kevés töltőállomás valamint a rövid hatótáv – derül ki a villanyautosok.hu által közreadott felmérésből.

 

A Transport & Environment nemzetközi környezetvédelmi és közlekedési civilszervezet által kezdeményezett, és a YouGov közvélemény-kutató vállalat által kivitelezett kérdőívezés eredményei szerint az európai városlakók többsége támogatja, hogy 2030-tól tilos legyen a kizárólag belsőégésű motorral hajtott új személygépjárművek értékesítése a kontinensen.

A kutatásban nyolc ország – Belgium, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország, és az Egyesült Királyság – tizenöt nagyvárosából összesen 10.050 fő vett részt, akiknek 63%-a a tiltás mellett tette le a voksát, és mindössze 29% ellenezte az intézkedést (a maradék 8 százalék a „Nem tudom” opciót választotta a kérdésre).

Valamennyi város lakóiban közös, hogy többségük támogatja a tiltást, ennek mértéke azonban meglehetősen eltérő. A legjobban az antwerpeni és berlini városlakók ragaszkodnak a benzines és dízeles autókhoz (csupán 51%-uk szeretne megszabadulni tőlük), míg a lista másik végén Rómát találjuk, ahol a kérdőívet kitöltők 77%-a szerint nem lesz többé helyük e régi technológiáknak a piacon 2030-tól. A közvélemény-kutatás kérdéseire budapestiek is válaszoltak, és egyértelműen példaértékű hozzáállásról tettek tanúbizonyságot: 72%-uk voksolt a tiltás mellett, ami Madriddal holtversenyben a negyedik legmagasabb arány a 15 város közül.

„Barcelonától Krakkóig széles körű támogatást élvez a fosszilis üzemanyagú autók értékesítésének megszüntetése az EU-ban. A városokban élők vannak kitéve leginkább a mérgező szintű levegőszennyezésnek, és nem akarják, hogy a belsőégésű motorokat a szükségesnél tovább értékesítsék” – kommentálta az eredményeket Julia Poliscanova, a T&E vezető igazgatója.

A tiltás támogatása magasabb (66%) azok körében, akik megfertőződtek a COVID-19 vírussal, vagy ismernek olyat, aki átesett a betegségen, mint azok között, akik nem (56%). Ez azért lényeges, mert a kutatások bizonyítják, hogy a légszennyezés nemcsak elősegíti a vírus terjedését, hanem a betegség lefolyását is súlyosbítja, tehát összefüggés mutatkozik a hagyományos járművek használata, és a járvány alakulása között.

Poliscanova hozzátette: a politikusoknak hallgatniuk kellene az emberekre, és az Európai Bizottságnak egy egységes dátumot meghatároznia a benzines és dízeles autók árusításának végére.

A többség egyébként úgy véli, hogy a tiltás nélkül akkor haladnák meg az elektromos autók eladásai a hagyományos maghajtásúakét, amikor az árparitás bekövetkezik, tehát két azonos modellt különböző hajtáslánc-technológiával ugyanazon áron tudnak megvenni a vásárlók. A megkérdezettek fontosnak tartják emellett a megfelelő töltőhálózat kiépítését, valamint azt, hogy ugyanakkora távolságot lehessen megtenni egy töltéssel, mint egy tankolással. 10-ből mindössze egy fő véli úgy, hogy a villanyautók sosem fogják utolérni a belsőégésűeket az értékesítésben – olvasható az elemzésben.

Cash/fotó: Google