Megérkezett az európai piacokra a márka elektrifikációs programjának következő eleme. A SEAT a terveknek megfelelően folytatja járműveinek elektrifikációját, még nagyobb hatékonyságot kínálva ezzel az ügyfeleknek. A folyamat már elkezdődött és most a márka egy második hálózatról tölthető (plug-in) hibrid modellel bővíti a kínálatot. A SEAT Tarraco e-HYBRID modellben pedig egyúttal a márka első, elektromos üzemmódban is használható SUV modelljét köszönthetjük.

 

A SEAT Tarraco már eddig is vonzó ajánlat volt szegmensében, a hálózatról tölthető (plug-in) hibrid hajtás elérhetővé tétele pedig tovább erősíti a nagyméretű SUV piacon elfoglalt pozícióját, még kiegyensúlyozottabb megközelítést képviselve a dinamizmus és a hatékonyság között. A SEAT központjában, Martorellben tervezett és fejlesztett SEAT Tarraco e-HYBRID modellt Wolfsburgban gyártják. Az ötüléses kivitelben, elsőkerék hajtással készülő hálózatról tölthető (plug-in) hibrid Tarraco európai kiszállításai ebben a hónapban indulnak.

A nagyméretű SUV motorházteteje alatt a legkorszerűbb, hálózatról tölthető (plug-in) hibrid szívét találjuk. Az 1,4 literes, 150 LE (110 kW) teljesítményű benzines TSI erőforrás mellett egy 115 LE (85 kW) teljesítményű elektromos motor kapott helyet, ezek az elsőkerék-hajtással és a hatfokozatú, kettős tengelykapcsolós DSG sebességváltóval együtt 180 kW (245 LE) teljesítményt és 400 Nm nyomatékot kínálnak.

Az elektromos energiát a rendszer egy 13 kWh kapacitású litium-ion akkumulátorban tárolja, amely az SUV modell hátsó részén, alacsonyan kapott helyet, ezzel is biztosítva a megfelelő súlyelosztást a futómű egészén.

A rendszer azonnal vált a különböző üzemmódok között, legyen szó tisztán elektromos hajtásról, a belsőégésű motor és az elektromos hajtás elegyéről vagy akár kizárólag a belsőégésű aggregát működtetéséről.

A hálózatról tölthető változat közel 49 kilométeres hatótávolságot kínál (WLTP ciklus szerint mérve) kizárólag a jármű akkumulátorában tárolt energiát használva. Tökéletes megoldás a hatékonyság növelésére vagy a szigorúbb levegőminőségi szabályozással bíró városi részeken történő autózáshoz. Az így tárolt energia akár 140 km/óra sebességig használható, amely elképesztően sokoldalú rendszert kínál a vezetőnek. Ha hosszabb útra indulunk, a SEAT Tarraco e-HYBRID az elektromos és a belsőégésű motor együttes használatával akár 730 kilométeres hatótávot kínál tankolás és újratöltés nélkül.

Amennyiben tisztán elektromos üzemmódban használjuk, a teljesítmény és annak továbbítása fokozatosan felépítve, mégis azonnal történik, így a vezető nem csupán a rendkívüli dinamikát, de az igényeire érkező villámgyors reakciót is élvezheti.

A hálózatról tölthető (plug-in) hibrid technológia a vezető számára igazán átfogó irányítási lehetőségeket kínál. A SEAT Tarraco e-HYBRID mindig tisztán elektromos üzemmódban kezdi meg útját (megfelelő akkumulátor töltöttségi szint mellett). Amennyiben az akkumulátor energia kapacitása egy bizonyos szint alá csökken, vagy a sebesség meghaladja a 140 km/órát, a hajtás automatikusan hibrid üzemmódra vált. Hibrid üzemmódban a vezető dönthet úgy, hogy a töltöttséget meghatározott szinten tartja illetve egy adott szintet kiválasztva növeli vagy csökkenti azt. A SEAT Tarraco e-HYBRID a regeneratív fékezés három szintjét kínálja, amelynek beállítása az infotainment rendszeren keresztül történik.

A különböző – az infotaiment rendszer révén elérhető és testre szabható – hálózatról tölthető (plug-in) hibrid üzemmódok (elektromos mód, automata hibrid vagy maunális hibrid) mellett a SEAT Tarraco e-HYBRID két további speciális kapcsolót is kínál: ezek a e-Mode és az s-Boost gombok.

Amennyiben a tisztán elektromos módban egy bizonyos szint alá csökken az akkumlátor töltöttsége, a hajtásrendszer visszavált hibrid üzemmódra. Amint áramforrás közelébe kerülünk – és az akkumulátor töltésre szorul – a jármű első részén, a vezető oldalán található töltőcsatlakozó révén könnyen és gyorsan csatlakoztathatjuk autónkat. A feltöltés 3,6 kW-os Wallbox töltővel mindössze 3 és fél órát vesz igénybe, 2,3 kW-os töltővel pedig 5 óra alatt elérhető a teljes töltöttség.

A megfelelő állásba forgatható gombbal választott vezetői profil révén – legyen az Eco, Normal, Sport vagy Egyéni beállítás – a jármű karaktere és kezelhetősége a körülményeknek és a vezető igényeinek megfelelően változtatható. Az Egyéni profil finomhangolásának köszönhetően számos lehetőség áll rendelkezésre, így a körülményektől és a vezető személyétől függetlenül a SEAT Tarraco e-HYBRID mindig a megfelelő menettulajdonságokat kínálja.

A világ változásával és ahogy digitális létezésünk egyre fontosabbá válik, az igény, hogy akkor is csatlakozzunk a hálózathoz, amikor a járműben ülünk, egyre fontosabbá válik. A SEAT Tarraco már rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyek segítenek digitális életünket integrálni a vezetőfülkébe, de a hálózatról tölthető (plug-in) hibrid változat ezt is újabb szintre emeli.

A SEAT Tarraco e-HYBRID rendszere a funkcionalitás szélesebb körét kínálja, tovább erősítve a jármű és a felhasználó kapcsolatát. Az irányítás kulcsa a SEAT Connect alkalmazás, amely egyszerűen letölthető az okoseszközünkre. Segítségével funkciók sokaságát tudjuk távolról irányítani, ezzel is fokozva az élményt és egyben növelve a biztonságot is.

A járművön kívül a SEAT Connect alkalmazás az ablak, amelyen keresztül betekinthetünk a SEAT Tarraco e-HYBRID adataiba: elérhetővé válnak a vezetési információk, a parkolási helyzet, a jámű állapota, beleértve az ajtók és a világítás státuszát vagy a sebességhatárokat illető figyelmeztetések, így értesítést kaphatunk arról, ha az autót használó személy túl gyorsan halad. Ezen keresztül figyelmeztet a rendszer egy adott terület elhagyásáról vagy egy esetleges lopáskísérletről, továbbá kinyithatjuk és bezárhatjuk az ajtókat a távoli lezárás és feloldás szolgáltatásával, vagy távolról aktiválhatjuk a kürtöt és az irányjelzőket, hogy még könnyebben megtaláljuk autónkat.

A hálózatról tölthető (plug-in) hibrid verzió bevezetésével egyéb, a felhasználókat támogató funkciók is megjelentek, mint amilyen a töltési folyamat távolról történő vezérlése. Ilyen továbbá a légkondícionáló berendezés irányítása, amelynél lehetőség van a járműnek az indulási idő előtt akár 30 perccel történő előfűtésére is és ahol a rendszer -15 és 22 fok között üzemel. Az indulási időt az okostelefon alkalmazásán keresztül is beállíthatjuk, így amikor mi készen állunk, a nagyméretű SUV is útra készen áll majd.

Az okoseszközök és a SEAT Tarraco e-HYBRID belső tere között a digitális élmény akadálytalanul áramlik és a külső világhoz való kapcsolódás is könnyedén lehetséges. A SEAT Tarraco e-HYBRID az infotainment rendszer legújabb generációját – mint amilyen 9.2 col átmérőjű kijelzővel ellátott navigációs rendszer – használja a vezető felé történő visszacsatolás és az utasok hálózatba kapcsolhatóságának optimalizálása érdekében.

forrás: seat.hu