Akár 2 évet is kaphat

Nem kis kihívás a menetíró készüléket üzemeltető gépjárművezetőknek, hogy betartsák a kötelezően előírt pihenőidőt, és megfeleljenek az egyéb jogszabályi előírásoknak. Vannak, akik megpróbálják ezt „okosba” elintézni, és vannak, akik rajtavesztenek – olvasható a police.hu hírei között.

Az M5-ös autópálya lajosmizsei szakaszán – a tengelysúlymérő állomáson – 2021. február 8-án 9 óra 24 perckor ellenőriztek a járőrök egy görög járműszerelvényt. A mindenre kiterjedő kontroll során kiderült: az 54 éves sofőr a kamion menetíró készülékét manipulálta. Volt nála egy eszköz, amelynek segítségével a készülék menet közben is „pihenés”-t rögzített, meghamisítva ezzel a hiteles adatokat. A sofőr így vélhetően jóval több időt töltött vezetéssel, és kevesebbet kötelező pihenéssel, mint azt a hatályos jogszabályok engedélyezték.

A görög állampolgárságú férfit a rendőrök előállították, és információs rendszer megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták. A Kecskeméti Rendőrkapitányság Lajosmizsei Rendőrőrsének munkatársai a jelenleg szabadlábon védekező gyanúsított ügyében a vizsgálatot befejezték, és az ügyiratot vádemelési javaslattal átadták az ügyészségnek.

Kiemelten fontos, hogy az áru- és személyszállító járművek vezetői pontosan betartsák az előírt vezetési időt, és az ehhez kapcsolódó szünetet, valamint pihenőidőt, hiszen a hatóság jogsértés észlelése esetén bírság kiszabására jogosult, ami elérheti az 500 ezer forintot. Súlyosabb esetben, mint a leírt eset is tartalmazza, vétség esetén 2 évig, minősített esetben, bűntettért, az alapbüntetés 3 évig terjedő szabadságvesztés.

A szünet és pihenőidő betartásának azonban nem csak ezért van jelentősége: a szabályoknak az alkalmazása elősegíti a közúton való biztonságos közlekedést is – olvasható a rendőrség honlapján.

k.z.t./fotó:trans.INFO