12 henger a több mint két tonnát 335 kilométerrel röpíti

A Mikulás is elgondolkodott, mit is kérjen Karácsonyra, s mivel roppant jó ízlése van, így a Bentley legújabb Continental Speedje mellett döntött. Ha szerencséje lesz, a harmadik negyedévtől kapható sport változat meg is érkezhet a fa alá. Egyelőre kérdés: ki szán több mint kétszázezer eurót a fehérszakállú kívánságára.

A Bentley már 2017 nyarán leplezte a Continental GT harmadik generációját, mely nemrégiben óvatosan ráncfelvarrt modellből most megérkezett az eddigi legsportosabb változat.

Íme, a 4,85 méter hosszú, 2,19 méter széles és 2,85 méteres tengelytávolságú Continental GT Speed, melynek tömege nem kevesebb, mint 2273 kilogramm:

Az újdonság 3,6 másodperc alatt gyorsul fel állóhelyzetből 100-as tempóra, a végsebessége 335 km/h.

A GT Speed erőműve egy 6 literes W12-es benzinmotor, mely két turbófeltöltő segítségével nem kevesebb, mint 659 lóerőt, illetve 900 Nm-es nyomatékot szabadít rá a négy kerékre. Ráadásul a csúcsnyomaték már 1500-as percenkénti fordulatszámtól rendelkezésre áll.

 

A nyolcfokozatú duplakuplungos automata váltón kívül említést érdemel –többek között – az állítható magasságú légrugózás, illetve a négykerék-kormányzás.

A három üzemmód – Bentley, Komfort és Sport – az említett rendszerek mindegyikének működését befolyásolja. Sport állásban például az addig kiegyensúlyozott összkerékhajtás több nyomatékot juttat a hátsó kerekekre, míg az elektronikus differenciálzár a stabilitás helyett a fordulékonyságot helyezi előtérbe.

 

A menetstabilizáló elektronika teljesen kikapcsolható, az acélfékek felárért karbon kerámia darabokra cserélhetők – utóbbiak nem csak elképesztő lassulást, de 33 kg megtakarítást is eredményeznek. Járulékos előnyük, hogy használatuk során minimális mennyiségű fékpor keletkezik, ami jót tesz az egyedi keréktárcsák megjelenésének.

Természetesen igyekeztek adni a látványnak is: GT Speed visszafogott első spoilert, fekete hűtőrácsot és dekorcsíkokat, illetve csak itt elérhető, 22 hüvelykes felniket kap. Belül persze látványosabb a stílusváltás: a karbonbetétekkel, és a fekete-vörös belsővel tényleg sikerült változtatni az autó hangulatán, és nyilván lesz, aki ezt preferálja a fabetétes eleganciával szemben.

A gyártó közlése szerint a Continental GT Speed a valaha készült legdinamikusabb, legagilisabb közúti Bentley. Rendeléseket már most is felvesz a gyártó, árat azonban még nem mondanak. Annyi azért sejthető, ha a sima GT alapára meghaladja a kétszázezer eurót, a GT Speedé ezt mindenképpen meg fogja haladni. A típus kiszállítását a tervek szerint a harmadik negyedévben kezdi majd a Bentley.

Cash/fotó: Bentley