Kilencen elhunytak, 536-an karanténban

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Zrt. a koronavírus járvány 2020 márciusi kitörése óta küzd a munkavállalók és az utasok egészségének védelméért, valamint a közösségi közlekedés zökkenőmentes üzemeltetéséért. A járvány jelenlegi, harmadik hulláma soha nem látott kihívások elé állítja a társaságot a stabil üzemeltetés fenntarthatósága érdekében – olvasható közleményükben.

A koronavírus-járvány által sújtott időszak megnehezíti a BKV helyzetét, de a betegségből gyógyultak folyamatosan állnak vissza a munkába. A vállalat feladatellátása továbbra is biztosított, ahogy azt Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója is többször elmondta az elmúlt napokban.
Jelenleg az állományból 536 vannak karanténban. Sajnálatosan 9 munkatársukat elvesztették.

Mint írják: „a BKV Zrt. a járvány kitörése óta rendelkezik Pandémiás Tervvel.
Cégünk vezetése tisztában van azzal, hogy a vállalatnál dolgozók jelentős része – mivel nap mint nap nagy tömeggel találkozik – fokozottan veszélyeztetett. Ezért a BKV Zrt. lépéseket tett annak érdekében, hogy a Társaság dolgozóinak minél hamarabb védőoltást biztosíthasson.”

Az oltási sorrendet a területenkénti megbetegedések mértéke és az aktuális helyettesíthetőség határozza meg. Ezeket a tényezőket figyelembe véve kaptak oltást első körben a forgalomirányítás területén dolgozók. A munkavállalóik oltása az országos oltási terv alapján is folyamatos.

2020 tavasza óta a járművek fertőtlenítése a napi takarítási protokoll része, azaz az összes járművet minden nap fertőtlenítenek. Járművezetőknek folyamatosan biztosítják a védőfelszereléseket, a védekezéshez szükséges eszközöket. (Erről a munkavállalók másként nyilatkoztak. Szerk.)

Az elmúlt évhez hasonlóan az autó- és trolibuszok első üléssorainak lezárása idén is a járvány elleni védekezés eszköze. A villamos járművezetők védelme érdekében a TW6000-es („hannoveri”) villamosokon – amelyeken a vezetőfülke nem teljesen elzárható az utastértől – a szerelvények mindkét végén, a vezetőfülke mögötti üléssorokat lekordonozták. Ezen felül az összes villamos járműtípus vezetőfülkéjére tájékoztatót helyeztek ki, mely felhívja az utasok figyelmét arra, hogy a vezetőfülke környezetét hagyják szabadon.

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések szerint „nem köteles a tömegközlekedési eszköz vezetője maszkot viselni a tömegközlekedési eszköz zárt kialakítású vezetőfülkéjében történő munkavégzés során.” – írja a BKV közleményében.

k.z.t./fotó: BKV