A taxisra letöltendőt, a buszsofőrnek pénzbírságot kér

Az év végi nagy hajtásban, ez idáig szokatlan jelenetnek lehettek tanúi a buszjárat utasai és a környezetben elhaladók. Egy veszélyes közlekedési szituációt kívántak elrendezni az eset részvevői, a buszsofőr és a taxis. Az ügyben a vizsgálat véget ért, az ügyészség vádemelési javaslatát elkészítette.

A vádirat szerint: az érintettek 2019. december 28-án, délután négy óra előtt pár perccel az V. kerületben közlekedtek, egyikük taxival, a másik vádlott pedig autóbusszal.

A Széchenyi István téri körforgalmat elhagyva, a taxis a záróvonalon áthaladva besorolt az autóbusz elé, hirtelen fékezésre kényszerítve azt. Eztán mindkét sofőr tovább haladt a József Attila utcában az Erzsébet tér irányába. Amikor a közlekedési lámpa piros jelzésre váltott, és emiatt a taxis megállt, a buszsofőr ezt kihasználta, a szembejövő forgalmi sávba áthajtott és a taxi mellé kormányozta a buszt, mivel számon akarta tőle kérni az előbbi közlekedési manőverét. A buszsofőr ezután megállt, kinyitotta az autóbusz ajtaját, és számon kérte a későbbi vádlott-társa közlekedési magatartását.

A taxisofőr ekkor még a taxiban ülve leköpte a buszsofőrt, aki erre megrúgta a taxi vezetőoldali ajtaját. A személyautó sofőrje ekkor kiszállt az autójából, fellépett az autóbuszra, a ruhájánál fogva megragadta a buszsofőrt, és nekilökte a vezetőfülkét védő plexifalnak, ami összetört.

Mindkét sofőr magatartása kihívóan közösségellenes, erőszakos, alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt az ügyben, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, valamint garázdaság miatt. A taxi vezetőjével, mint többszörös visszaesővel szemben, az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést, közügyektől eltiltást és pénzbüntetést, a büntetlen előéletű buszsofőrrel szemben pénzbüntetést indítványozott a vádiratban – olvasható a Fővárosi Főügyészség közleményében.

k.z.t.