A Toyota a RAV4 Plug-in Hybrid 

Az Autós Nagykoalíció és a Járműipar.hu által idén második alkalommal megszervezésre került Év Magyar Autója megmérettetés díjai nagy példányszámú online és print lapok elismert autós újságíróiból álló, független szakmai zsűri szavazatai alapján kerültek odaítélésre.

Az Év Zöldautója 2021 díjat a hibrid kategóriában a szakemberek megosztva a Mercedes_Benz CLA e , és a Toyota RAV4 Plug-in Hybrid-nek ítélték.

A Toyota hibrid elektromos modellkínálatának zászlóshajója, egyben minden idők legnagyobb teljesítményű, 306 lóerős RAV4 modellje. A modellhez fejlesztett vadonatúj plug-in hibrid elektromos rendszer kategóriaelső teljesítményéhez ugyancsak szegmenselső, a WLTP szerinti 1,0 l/100 km-es áltagos üzemanyagfogyasztás és 22 g/km-os CO2 kibocsátás társul. A vadonatúj Toyota RAV4 Plug-in Hybriddel akár 75 km-es tisztán elektromos hatótávolság érhető el az akkumulátor egyszeri, teljes feltöltésével, amennyiben pedig az EV üzem már nem tartható fenn, a plug-in rendszer maradéktalanul kínálja a Toyota öntöltő hibrid modellektől megszokott előnyöket (azaz a városi forgalomban akár 50-70%-ban tisztán elektromos, fogyasztás és károsanyagkibocsátás-mentes közlekedést.

A RAV4 Plug-in Hybrid teljes értékű elektromos járműként viselkedik. Alapértelmezésben EV üzemben működik; ilyenkor teljesen feltöltött akkumulátorral, városi forgalomban akár 98 kilométert (WLTP norma, városi ciklus) is képes megtenni. Ez bőven meghaladja az átlagos európai felhasználók napi ingázási távolságát. A jármű akár 135 km/órával képes haladni anélkül, hogy beindulna a benzinmotor. Ha nagyobb teljesítményre van szükség, a 2,5 literes Dynamic Force benzinmotor gondoskodik a kategóriaelső üzemanyag-fogyasztásról. Az akkumulátor egyszerűen és biztonságosan tölthető, 230V / 32A csatlakozóról mindössze 2,5 óráig tart.

A tulajdonosok a MyT okostelefonos alkalmazás segítségével a távolból időzíthetik, illetve nyomon követhetik a töltést, valamint működésbe hozhatják a klímaberendezést, hogy az indulás tervezett időpontjára a megfelelő hőmérsékletre fűtsék / hűtsék az utasteret. A kifinomult, hatékony hajtáslánc-technológián túlmenően a RAV4 Plug-in Hybrid teljes mértékben megőrzi mindazon értékeket, amelyek olyan sikeressé tették a 2018 végén bevezetett, ötödik generációs RAV4-est.

Ezek között külön említést érdemelnek a Toyota GA-K járműplatform eredendő erényeiből (a mély tömegközéppontból és a fokozott karosszéria-merevségből) adódó menetdinamikai előnyök. Szintén alapfelszerelés az AWD-i intelligens összkerékhajtás. A RAV4 Plug-in Hybrid a RAV4 Hybridet kiegészítve erősíti a Toyota villamosítási programját. A várakozások szerint a RAV4 vásárlók túlnyomó többsége továbbra is az öntöltő hibrid elektromos változat mellett teszi majd le a voksát, immáron azonban új csúcsmodellként hazánkban is elérhető a plug-in hibrid elektromos kivitel.

Az intelligens összkerékhajtást alapfelszereltségként kínáló öko-crossover gazdag felszereltséget kínáló belépő modelljének ára 18.190.000 Ft, míg a csúcsmodellért 21.190.000 Ft-ot kérnek.

                                                            Forrás: Toyota CE