A helyzet az, hogy gyakran főzök, néha meg írok. Így adódott, ez a hobbim.
Most egy ritkán készült ételt mutatok, javaslok. Ez
a párolt sertésszelet, velős-gombás mártással. A szép szelet húsokat, karajt, vagy combot sózom, borsozom, majd némi kacsazsíron megpirítom mindkét oldalán. Ezután fedő alatt kevés fehérborral puhára párolom.
Kaptam a piacon friss sertés-agyvelőt, hát ebből dolgoztam. Kevés olíva olajon pároltam egy fej hagymát, majd a hártyázott velőt beledolgoztam, s ugyanakkor apróra szelt gombát is adtam hozzá, valamint piros-fehér-zöld paprikát, apróra kockázva. Ezt együtt pirítottam, sóztam, borsoztam, és egy kevés bazsalikomot is adtam hozzá. A végén besűrítettem főzőtejszínnel és kész.
Tálalása: párolt rizs mellé a sültet, meglocsolva a velős mártással, némi díszítés és kínálható is az ebéd.
Mivel bőven volt még velő, így a többiből vacsorára készült egy jó velős pirítós. Ez gyorsan elkészíthető, igen ízletes étek. Kacsazsíron pirítjuk a hagymát, erre tesszük a tisztított, pépesített velőt, majd kap sót, borsot és piros paprikát, ízlés szerint. Kevergetve jól átsütjük, ezzel kész is. Pirítós szeletekre kenjük, zöldpaprikával és lila hagymával díszítjük. Egy jó hideg sör csúszik utána.
Itt jegyezném meg, hogy akit a sorsa Balatonfüredre vezérel, az akár ne is főzzön. Sokan ismerik a legendás „Hatlépcsőst”, a Muskátli borozót, ahol is híresen jó velős pirítós készül, ezt kár kihagyni, Csak reméljük, hogy hamarosan kinyithat és látogatható lesz ismét.
Addig is éljen a házi koszt! Fakanalas jó étvágyat kívánok:
Soós István City ex-22 – fakanál