A vezetői engedélyét is bevonták

Az elmúlt hetekben igen komoly közfelháborodást váltottak ki, az idős emberek által elkövetett balesetek. Mint kiderült: a közlekedési szerencsétlenségek kevesebb, mint tíz százalékáért okolhatók a szépkorúak. Itt pedig egy újabb hír, túlsúlya és kora miatt bírságolták meg majd vették el egy közúti ellenőrzéskor a sofőr vezetői engedélyét.

Már-már kezdene a vérnyomásom fölmenni, mi az, hogy túlkoros meg túlsúlyos és milyen jogszabály az, ami miatt ezért megbüntetnek valakit, sőt még a jogosítványát is elveszik? Mondom, éppen robbannék, amikor haladva a hír olvasásában körvonalazódnak bennem a részletek. A hír így szól:

„Az észak-olaszországi Lombardiában rendes közúti ellenőrzés során állítottak meg a rendőrök egy vontatóból és pótkocsiból álló szerelvényt. A rendőrök eredetileg arra gyanakodtak, hogy a jármű túlsúlyos. Az egyenruhások az ellenőrzés során megállapították, hogy a járművezető már majdnem 70 éves.

A rendőrök 1200 eurós (440 ezer forint) bírsággal sújtották a sofőrt a méréssel igazolt túlsúly és a kora miatt – írta a Trans.info.”

Azért ez még így is bicskanyitogatón bulvárosra sikeredett. Miután a stroke elkerült és tovább olvasva a hírt a keringési rendszerem is stabilizálódott, „megvilágosodtam.”

Az eset nem nálunk történt, hanem Olaszországban. A túlsúly a kamionra vonatkozott, amit a sofőr vezetett és nem a fuvarozó testalkatát kifogásolták. Ám a kor sem a traktorra vonatkozott, hanem a sofőrre. Az olaszoknál ugyanis tehergépkocsit, nagytömegű, többtengelyes járművet csak 65 éves korig lehet vezetni, különleges orvosi és egyéb engedéllyel maximum 68 évesig. A 70 pedig ezen tényleg túl van, a szabály pedig szabály, ha jó, ha nem, be kell tartani.

A szabálysértő férfit 1200 euróra megbírságolták és a vezetői engedélyét is bevonták. De nem idehaza, hanem Olaszországban. És még egy fontos tény: az öreg nem okozott balesetet!

Cash/fotó: Trans.info