A kata-adózást szabályozó 2012. évi CXLVII. törvény január 1-jétől történő szigorítása azt eredményezte, hogy sok egyéni vállalkozó áttér, illetve visszatér az átalányadózásra.

Van, aki kényszerből – mert megrendelője nem kíván katás vállalkozóval dolgozni -, és van, aki anyagi okból. Ők a nyugdíj melletti vállalkozók, akik már járulékokat nem, csak személyi jövedelemadót fizetnek. Érdemes felidézni, hogy egy nyugdíj melletti taxis vállalkozó egészen 666.666 forint havi bevételig jobban jár, ha átalányadózik, mint ha kata szerint számítja adóját.

Amennyiben úgy dönt a vállalkozó, hogy katáról átalányadóra vált – és ennek a feltételei is rendelkezésre állnak – ezt a döntését év közben is bejelentheti az adóhatóság felé a

21T101E jelű változásbejelentő nyomtatványon. A bejelentés hónapjának utolsó napjáig marad a kata hatálya alatt, s a rákövetkező hónap első napjától az átalányadózás szabályai lesznek irányadóak a számára.
Nem választhatja az átalányadózást az az egyéni vállalkozó, aki korábban már alkalmazta azt, és annak megszüntetését követően 4 adóév még nem telt el.

– oli –