Nyugdíjas vállalkozóknak

A nyugdíj melletti vállalkozók eddig – 3 és fél milliós éves árbevétel felett -, anyagilag jobban jártak, ha a havi 25 ezer forintos katát választották. Márpedig 3 és fél milliót egy „jó karban lévő” nyugdíjas simán összehoz egy évben. Ez a bevételi határ volt az, ami felett az átalányadó már nem érte meg.

2020 júliusától azonban változott a helyzet. A nyugdíj mellett munkát vállalókat – akár alkalmazottak, akár vállalkozók -, már nem terheli sem egészségbiztosítási- sem nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség. Bevételük, ill. jövedelmük után kizárólag személyi jövedelemadó fizetésre kötelezettek.

Számoljunk csak: a nyugdíj melletti taxis átalányadós vállalkozó bevételének 25 százaléka minősül jövedelemnek. Ennek a 25 százaléknak a 15 százaléka a személyi jövedelemadó. Vajon hány forint bevételnél lépné ez át a kata 25 ezer forintos mértékét?

Egy egyszerű számítással megállapíthatjuk, hogy havi 666.666 forint bevételig jobban megéri átalányadózni a nyugdíjasnak, hisz ennek 25%-a 166.666 forint jövedelem, ami után kerekítve éppen 25 ezer forint személyi jövedelemadót kell fizetni, ami a kata is lenne. Minden ez alatti havi bevétel esetén már kedvezőbb az átalányadó választása.

Vetítsük éves szintre: 666.666 forint havi bevétel egy év alatt közel 8 millió forint, pontosabban 7.999.992 Ft. Nem lebecsülve a nyugdíj melletti vállalkozók munkabírását (magam is az vagyok J ), azért lássuk be: évi 8 millió forint feletti bevétel elérése ma az álmok világába tartozik…

Persze javulhat a helyzet, feloldódnak a korlátozások, az emberek tömegével járnak étterembe, színházba, a repülőtérre ezrével érkeznek a külföldiek, az utca tele lesz integető utasokkal, a taxitársaságok már alig bírják a nyomást… – na ebben az esetben elképzelhető, hogy a magasabb 10-12 milliós bevétel miatt újra érdemes a katát választani. De sejtésem szerint ez nem mostanában lesz…

oli